Tvångsinlösen av skog

Skriftlig fråga 2016/17:1876 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-01
Överlämnad
2017-09-01
Anmäld
2017-09-07
Svarsdatum
2017-09-15
Sista svarsdatum
2017-09-15
Besvarad
2017-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Länsstyrelsens planer på att tvångsinlösa skogsmark i Almåsa i Krokoms kommun har väckt stor oro bland de markägare som berörs av länsstyrelsens planer att omvandla marken till naturreservat. Den 30 augusti hölls ett möte där bland andra landshövdingen, berörda markägare samt riksdagsledamöter från länet deltog.

Bakgrunden till det hela ligger i att regeringen vill öka antalet naturreservat, vilket gör att markägare drabbas. Planerna är att runt 800 hektar runt Almåsaberget ska bli naturreservat, vilket de boende menar skulle allvarligt försvåra för dem att bo och verka i bygden i framtiden.

Regeringen behöver vara tydlig med hur man ser på äganderätten gällande skogsmark. Man har förvisso entledigat tidigare skogsutredaren Charlotta Riberdahl, efter hennes uttalande kring äganderätten, men farhågorna kvarstår kring hur den pågående utredningen av skogsvårdslagstiftningen, som redan har förlängts två gånger, kommer att påverka äganderätten.

Redan i dag finns det juridiska gråzoner, inte minst i frågan om nyckelbiotoper, som inte ger ett formellt skydd men som i praktiken ändå innebär stora restriktioner för skogsägaren. Regeringen, som genom Skogsstyrelsen pekar ut nyckelbiotoper, lägger i princip ett moratorium över möjligheten för skogsägare att bruka sin skog.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur ser statsrådet på tvångsinlösen av skogsbestånd samt äganderätten för skogsägare?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1876 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/05476/SK

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1876 av Saila Quicklund (M) Tvångsinlösen av skog

Saila Quicklund har frågat mig hur jag ser på tvångsinlösen av skogsbestånd samt äganderätten för skogsägare.

Jag vill inleda med att säga att skogsbruket är en av Sveriges basnäringar som tillsammans med annan näringsverksamhet bidrar till landets samlade välstånd. Skogspolitiken bygger på två jämställda mål; miljömålet och produktionsmålet. Det finns behov av att utveckla bägge dessa delar. Likaväl som skydd och miljöhänsyn ska öka, är en ökad produktion av skoglig råvara viktigt i omställningen till ett biobaserat samhälle och för att fasa ut fossil energi.

Äganderätten är grundlagsskyddad och inte ifrågasatt av regeringen. Hälften av landets skogar ägs och brukas idag av enskilda privata skogsägare och skogsägarna är således mycket viktiga för förvaltningen av Sveriges skogar. Frihet under ansvar innebär att den enskildes äganderätt till sin skog ska värnas samtidigt som skogsägaren har en betydelsefull del i det gemensamma ansvaret att förvalta skogsresursens alla värden. Detta ska ske på ett långsiktigt hållbart sätt i enlighet med ekosystemansatsen och de krav som följer av den miniminivå som lagstiftningen utgör. Skogspolitikens två jämställda mål och det delade ansvaret mellan samhället och skogsägarna, kräver en tydlighet och långsiktighet beträffande äganderätten.

Regeringen har en tydlig ambition att skyddsvärda skogar inte ska avverkas. I budgetpropositionen för 2018 föreslår regeringen att medel avsätts för en landsomfattande nyckelbiotopsinventering. Vidare föreslår regeringen en förstärkning med 250 miljoner kronor per år under en tioårsperiod för att i större utsträckning kunna erbjuda skogsägare med nyckelbiotopsrika brukningsenheter möjligheter till ersättning för områdesskydd. Ersättningen som lämnas vid intrång ska motsvara ett bedömt marknadsvärde plus ytterligare 25 procent, enligt expropriationslagen. Jag konstaterar alltså att en berörd markägare får en ersättning som överstiger det bedömda marknadsvärdet med 25 procent. För mig är det viktigt att inte skogsägarna kommer i kläm. Satsningen bedöms ge stor naturvårdsnytta och ökar förtroendet för naturvårdsarbetet i skogen.

Regeringen bedömer att processen med att utveckla ett nationellt skogsprogram i dialog med alla skogens intressenter får betydelse för utvecklingen av och villkoren för skogsbruket. Visionen för skogsprogrammet ”Skogen – det gröna guldet – ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi” ska vägleda oss i detta. Min förhoppning är att regeringens samlade insatser på det skogliga området, inte minst genom det nationella skogsprogrammet och satsningarna på skydd av skog, gör att arbetet mot de jämställda målen utvecklas på ett positivt sätt.

Stockholm den 15 september 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.