Till innehåll på sidan

Ultraljud för att granska förlossningsskador

Skriftlig fråga 2020/21:1573 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-01
Överlämnad
2021-02-01
Anmäld
2021-02-02
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Närapå samtliga kvinnor drabbas av någon form av förlossningsskada efter att de har fött barn. För merparten innebär det inte några större problem, men för vissa kan detta innebära ett oerhört långt lidande som i värsta fall löper livet ut. I samband med vissa komplikationer är det oerhört viktigt att så snabbt som möjligt agera för att kvinnan i fråga inte ska få bestående men. Mammor riskerar annars få livslånga besvär med att kontrollera sina muskler, vilket naturligtvis innebär ett stort psykiskt lidande utöver eventuella smärtor eller andra fysiska problem.

Ändå ser vi i dag enorma brister i samband med undersökningen av kvinnor efter förlossningen – helt i onödan. Trots att det kan tyckas vara en självklarhet med en gedigen och noggrann undersökning av samtliga kvinnor inom förlossningsvården sker det oftast bara per automatik för de som drabbats av allvarligare bristningar. Vidare sker undersökningarna oftast för hand, trots att tekniken för att göra diagnostiken betydligt säkrare finns där.

Ultraljudsproben används redan till mycket inom gynekologin och ger dessutom en objektiv bedömning och säkra mått, oavsett om underlivet för tillfället är svullet och blodigt. Detta är i sin tur även viktigt att ha med sig inför såväl efterföljande behandling som i journalen (i de fall då kvinnan skulle behöva framtida vård för besvär som är kopplade till förlossningen).

Metoden med ultraljudsprob är oerhört viktig för att radikalt minska risken för bestående besvär hos nyblivna mammor. Tekniken är inte bara säker utan även enkel att lära sig för barnmorskor, varför det är ytterst märkligt att utrustningen inte är standard vid samtliga av landets förlossningskliniker.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan vi förvänta oss att ministern agerar för att möjliggöra en säkrare och mer effektiv undersökning av nyblivna mammor, och hur ser ministern på exempelvis krav på tillgång till ultraljudsundersökningar vid samtliga förlossningskliniker?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1573 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/00977 Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1573 av Markus Wiechel (SD)
Ultraljud för att granska förlossningsskador

Markus Wiechel har frågat mig om vi kan förvänta oss att jag agerar för att möjliggöra en säkrare och mer effektiv undersökning av nyblivna mammor, och hur jag ser på exempelvis krav på tillgång till ultraljudsundersökningar vid samtliga förlossningskliniker.

Jag är glad över att Markus Wiechel uppmärksammar frågor om kvinnors hälsa. Det är en viktig fråga också för mig och för regeringen. Som Marcus Wiechel säkert känner till så verkar regeringen redan för en mer sammanhållen och kvalitativ vård i samband med förlossning vilket inbegriper en säkrare och mer effektiv undersökning av nyblivna mödrar. Sedan 2015 har regeringen satsat 6,1 miljarder kronor på kvinnors hälsa och förlossningsvården. För 2021 fördelas 1,5 miljarder kronor till regionerna för detta ändamål. Vi ser nu äntligen en tydlig nedåtgående trend vad gäller förlossningsskadorna men det är viktigt att vi kontinuerligt gör mer för att minska eventuella komplikationer och onödigt lidande.

Angående ultraljudsundersökningar vid bristningar i samband med förlossning så kan man, som Markus Wiechel konstaterar, genom en ultraljudsundersökning direkt efter förlossningen tidigt upptäckta skador på ändtarmens ringmuskel s.k. analsfinkterskador. Det vetenskapliga underlaget pekar på att såväl ultraljudsundersökning som mer tillgängliga rutinmetoder, t.ex. utvidgade kliniska undersökningar, har visat sig vara verkningsfulla och kan bidra till att upptäcka allvarliga ändtarmsbristningar i ett tidigt skede och med högre upptäcktsgrad.

Jag ser mycket positivt på att det utvecklas metoder som medverkar till en säkrare förlossningsvård och färre komplikationer för födande kvinnor. Det är dock inte upp till mig att avgöra hur enskilda vårdgivare eller regioner ska arbeta eller vilken utrustning som ska användas. I budgetpropositionen för 2021 har regeringen dock aviserat att nationella riktlinjer inom förlossningsvården ska tas fram. Vilka områden som de nationella riktlinjerna ska omfatta bestäms i samverkan mellan myndigheter, professioner och andra berörda aktörer. Att arbetet görs i samverkan innebär att professionerna står bakom riktlinjerna när de är klara. Detta är en förutsättning för att de ska tillämpas i praktiken. Jag har mot bakgrund av ovanstående inte för avsikt att ställa krav på tillgång till ultraljudsundersökningar vid samtliga förlossningskliniker.

Stockholm den 10 februari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.