Till innehåll på sidan

Undanröjande av krav på spolplattor för rengöring av båtar

Skriftlig fråga 2013/14:633 av Jan-Olof Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-05-20
Överlämnad
2014-05-20
Anmäld
2014-05-26
Besvarad
2014-05-28
Sista svarsdatum
2014-05-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Lena Ek (C)

 

Våra hav mår dåligt. I mätning efter mätning kan vi konstatera att halterna av giftiga ämnen stiger i landets sjöar, i Östersjön också i sedimenten. Det handlar om tenn och koppar och andra miljögifter, och det här är ju en väldigt oroande utveckling. Om båtlivet är en bidragande orsak bör naturligtvis även båtägarna och båtklubbarna vara med och ta ansvar.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten (HaV) står båtlivet endast för 0,7 procent av utsläppen i Östersjön. Det är naturligtvis rimligt att båtägarna ska göra vad de kan för miljön, men vi måste samtidigt diskutera hur de stora utsläppsbovarna ska minska sina utsläpp. Ändå kretsar debatten till stor del kring båtlivet.

En av lösningarna på detta har blivit spolplattor.

HaV har utfärdat riktlinjer för krav som kommunerna bör ställa på spolplattor för rengöring av båtbottnar. Många kommunala miljökontor har tagit fasta på HaV:s riktlinjer och gjort dem till tvingande regler. Detta kan innebära stora investeringar för en insats med tveksam verkan.

Även för en liten klubb är detta en investering på uppemot 400 000 kronor, något som givetvis båtägaren i slutänden får betala.

Förhållandena är mycket olika runt våra kuster. Man kan se åtminstone tre större områden: västkusten, ostkusten och norrlandskusten samt insjöarna. Påväxningen på båtbottnarna är olika i dessa områden och måste behandlas på olika sätt. Olika områden, båttyper och storlekar kräver sannolikt olika beväxningsbehandling, och därmed måste myndighetskraven utgå därifrån. Trots det föreskriver HaV att spolplattor, med samma standard, ska finnas längs hela våra kuststräckor, alltså även längs Norrlandskusten och insjöarna, där giftiga bottenfärger är förbjudna och det därför saknas rimliga skäl att uppföra spolplattor. Sådana omotiverade krav innebär inte bara en stor och helt omotiverad ekonomisk belastning för landets båtägare. De riskerar dessutom att undergräva förtroendet och legitimiteten för miljöpolitiken som helhet. Just nu är HaV:s riktlinjer för spolplattor under revidering.

Min fråga till miljöministern är därför:

Avser miljöministern att agera för att undanröja kraven på spolplattor i delar av Sverige där det inte är miljömässigt motiverat att uppföra sådana?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:633 besvarad av Jan-Olof Larsson (S)

Dnr M2014/1313/Nm

Miljödepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:633 av Jan-Olof Larsson (S) Undanröjande av krav på spolplattor för rengöring av båtar

Jan-Olof Larsson har frågat mig om jag avser agera för att undanröja kraven på spolplattor i delar av Sverige där det inte är miljömässigt motiverat att uppföra sådana.

Som Jan-Olof Larsson nämner så mår våra hav dåligt. Det finns många bidragande verksamheter och orsaker till detta. En av dem är målning av båtbottnar med båtbottenfärg. Syftet är att hindra påväxt av havstulpaner, alger och musslor, som i sin tur påverkar skrovets friktion, bränsleförbrukningen och manöverduglighet. Många båtbottenfärger innehåller giftiga ämnen som skadar den marina miljön med dess känsliga organismer och ekosystem. Exempelvis har ämnet tributyltenn (TBT), en mycket giftig organisk förening, länge använts som tillsats i båtbottenfärger. TBT har en lång halveringstid, vilket innebär att giftet är långlivat i naturen och redan i små doser är giftverkan stor och kan ge upphov till allvarliga skador på det marina livet. TBT är också en bidragande orsak till att vi inte når våra mål om god kemisk status i enlighet med vattendirektivet. Mängden påväxt varierar utmed våra kuster, med intensivare påväxt på västkusten än i Östersjön. Därför finns det olika regler för användning av båtbottenfärger på östkusten och västkusten.

Havs- och vattenmyndigheten fick i juli 2011 uppdrag från regeringen att i samarbete med Naturvårdsverket och Transportstyrelsen kartlägga och utreda miljöpåverkan av båtbottentvättning för att ta fram riktlinjer och riktvärden. Det resulterade i en vägledande rapport med bifogade riktlinjer för hur tvätt av båtbotten bör hanteras för att minimera miljöpåverkan. Syftet med dessa riktlinjer är att utgöra stöd för tillsynsmyndigheternas arbete vid småbåtshamnar.

Ur Havs- och vattenmyndighetens vägledning framgår att det ska vara fritt för hamnen att välja vilken typ av tvättanläggning som ska installeras då förutsättningarna varierar både verksamhetsmässigt och geografiskt. Det framgår även att i de fall hamnen har andra lösningar för att säkerställa att båtbottenhanteringen inte orsakar spridning av miljöfarliga ämnen i miljön ska det vara möjligt att undgå krav på installation av tvättanläggning. Det viktiga är att båtklubbar och båtägare tillsammans verkar för en minskad användning av båtbottenfärger.

Som svar på Jan-Olof Larssons fråga om jag avser att undanröja kraven på spolplattor i delar av Sverige där det inte är miljömässigt motiverat att införa sådana är mitt svar att det i dag inte finns några sådana krav. Det är upp till varje kommun att avgöra vilka problem och behov som finns i respektive kommun och ställa krav därefter. De riktlinjer Havs- och vattenmyndigheten har tagit fram är vägledande och en bedömning ska alltid göras i det enskilda fallet.

Stockholm den 28 maj 2014

Lena Ek

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.