Till innehåll på sidan

Undantag från kvotplikt när det gäller lagen om elcertifikat och den elintensiva industrin

Skriftlig fråga 2006/07:298 av Berg, Ulf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-07
Anmäld
2006-12-07
Besvarad
2006-12-13
Svar anmält
2006-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga

2006/07:298 Undantag från kvotplikt när det gäller lagen om elcertifikat och den elintensiva industrin

av Ulf Berg (m)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Riksdagen har bett regeringen att skyndsamt justera utformningen av undantaget från kvotplikt när det gäller lagen om elcertifikat och den elintensiva industrin.

Den nu rådande definitionen av företag som ska undantas från kvotplikt träffar inte de avsedda företagen och skapar onödiga kostnader för delar av den svenska stålindustrin. Detta är speciellt olyckligt eftersom dessa industrier ska verka på en hårt konkurrensutsatt internationell marknad.

Avesta Jernverk och Fagersta Stainless är exempel på företag som kommer att drabbas. Problemet uppstår i och med att företagen har en hög förädlingsgrad och att vissa råvarupriser för närvarande ligger högt. När reglerna träder i kraft den 1 januari 2007 leder det till kostnader som konkurrenterna inte har. Avesta Jernverk beräknar att kostnaderna kommer att ligga mellan 20 och 70 mkr, beroende på vilka prisnivåer som kommer att gälla.

Det är viktigt att vår industri strävar efter att i så hög omfattning som möjligt förädla sina produkter och på så sätt skapar sysselsättning. Det vore därför djupt olyckligt om avgifter drabbar svenska företag som leder till att produktion flyttas utanför landets gränser eller att förädlingsgranden sjunker. För att ge svenska företag kostnadsneutralitet gentemot sina konkurrenter måste reglerna förändras.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att lagstiftningen om elcertifikat ska träffa avsedda företag?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:298 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 13 december

Svar på fråga

2006/07:298 Undantag från kvotplikt när det gäller lagen om elcertifikat och den elintensiva industrin

Näringsminister Maud Olofsson

Ulf Berg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att lagstiftningen om elcertifikat ska träffa avsedda företag.

Bakgrunden till Ulf Bergs fråga är riksdagens behandling av propositionen Förnybar el med gröna certifikat (prop. 2005/06:154, bet. NU2005/06:17, rskr. 2005/06:360-361) och specifikt förslaget om undantag från kvotplikt för elintensiva företag. Riksdagen anmodade regeringen att undersöka om det finns anledning att utvidga undantaget till att möjliggöra för företag att välja alternativa sätt att mäta elintensiteten, till exempel genom att mäta elförbrukningen i relation till företagets förädlingsvärde.

Klimatfrågan är en ödesfråga för Sverige och för världen. Att öka produktionen av el från förnybara energikällor är ett sätt att minska utsläppen av koldioxid. Riksdagen har ställt upp ett ambitiöst mål om att produktionen av förnybar el ska öka med 17 terawattimmar till år 2016. Det främsta medlet att nå målet är elcertifikatssystemet. Jag tycker att det i grunden är rimligt att alla är med och finansierar utbyggnaden. I dag betalar det stora flertalet kunder i Sverige ca 3 öre per kilowattimme för systemet. Elintensiva företag behöver dock inte fullt ut betala denna kostnad. Genom den ändring av undantaget för elintensiv industri som riksdagen har beslutat om och som träder i kraft vid årsskiftet kommer betydligt flera företag (ca 1 100) än tidigare (ca 275) att omfattas av undantagsbestämmelserna.

Jag håller med Ulf Berg om att det är viktigt att värna om den elintensiva industrins internationella konkurrenskraft. Regeringen avser att bereda en förändring av undantaget i enlighet med riksdagens anmodan. Ambitionen är att eventuella förslag på ändringar skyndsamt ska kunna träda i kraft. Min utgångspunkt är att vi nu ska skapa ökad tydlighet, stabilitet samt långsiktighet med det nya förslag som kommer att läggas fram.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.