Undantagsregler från reserestriktionerna

Skriftlig fråga 2021/22:476 av Lars Thomsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-02
Överlämnad
2021-12-07
Anmäld
2021-12-08
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

En företagare boende på Gotland är gift med en ryska. De fick sitt första gemensamma barn i december 2018, och det andra barnet föddes i oktober 2020. Fruns enda levande släkting är hennes mamma Svetlana, barnens mormor som bor kvar i Ryssland. Självklart vill Svetlana träffa sin enda dotter och sina barnbarn så mycket som möjligt.

Före pandemin, under det första barnets första levnadsår, besökte Svetlana familjen tre gånger totalt i cirka fem månader. Därefter infördes reserestrektioner på grund av pandemin, och Svetlana har inte träffat sin familj sedan januari 2020. Sitt yngsta barnbarn har hon aldrig träffat trots att han är 13 månader nu. Svetlana är dubbelvaccinerad med Sputnik, vilket är det enda vaccin som finns att tillgå i Ryssland.

De har väntat på att reserestrektionerna skulle släppas. När det drog ut på tiden började de undersöka andra möjligheter att träffas. Då upptäckte de att de svenska reglerna skiljer sig från reglerna i våra grannländer. I Finland och Nederländerna räknas mor- och farföräldrar som närmaste familj och är undantagna från inreseförbudet. Danmark har i princip inga restriktioner alls, förutom karantänskrav.

Frun har pratat med den svenska ambassaden i Moskva om möjligheten för Svetlana att få visum. Svaret var att det är inga problem för Svetlana att få visum. Däremot är det gränspolisen som avgör om hon kan passera gränskontrollen. Ambassaden varnade att gränspolisen kan neka inträde. Därmed finns det ingen förutsebarhet för individen.

I detta fall kommer den enskilda familjen i kläm på ett väldig olyckligt sätt, vilket känns orimligt. Speciellt som pandemin nu verkar kunna fortsätta att sätta begränsningar för lång tid framöver eftersom nya mutationer dyker upp löpande. Det kan knappast vara önskvärt för någon att barnen inte kan träffa sin mormor och att Svetlana inte kan var delaktig i sina barnbarns uppväxt under lång tid.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson​:

 

Ser ministern några förutsättningar för att införa mera generösare undantagsregler liknande de i Finland och Nederländerna så att mor- och farföräldrar ska ingå i undantaget från inreseförbudet även i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:476 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/04096 Justitiedepartementet Justitie- och inrikes ministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:476 av Lars Thomsson (C)
Undantagsregler från reserestriktionerna

Lars Thomsson har frågat mig om jag ser några förutsättningar för att införa mer generösa undantagsregler liknande de i Finland och Nederländerna så att mor- och farföräldrar ska ingå i undantaget från inreseförbudet även i Sverige. Han utgår från ett exempel med en mormor från Ryssland som vill besöka sitt barnbarn i Sverige.

Regeringen är väl medveten om att inreserestriktioner får negativa konsekvenser på många sätt och drabbar bl.a. enskilda med släktingar utomlands. Det är därför inga beslut som fattats lättvindigt. I den här pandemin har kraftfulla åtgärder krävts och tuffa beslut varit tvungna att fattas.

Den svenska förordningen om inreseförbud vid resa från länder utanför EU/EES bygger på en rekommendation om inreserestriktioner som beslutats av Europeiska unionens råd. Förordningen har uppdaterats löpande för att överensstämma med rådsrekommendationen. Undantaget från inreseförbudet för en utlänning med familjeanknytning omfattar främst den allra närmaste familjen, det vill säga make/maka, sambo, partner och barn, vilket ligger helt i linje med rådsrekommendationen. Rekommendationen är inte rättsligt bindande för medlemsstaterna men regeringen har, inte minst med hänsyn till det nuvarande smittläget, inte för avsikt att göra något avsteg från den i nuläget.

Stockholm den 15 december 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.