undanträngningseffekter på arbetsmarknaden

Skriftlig fråga 2000/01:752 av Sjölund, Anders (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-19
Besvarad
2001-02-28
Anmäld
2001-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 februari

Fråga 2000/01:752

av Anders Sjölund (m) till näringsminister Björn Rosengren om undanträngningseffekter på arbetsmarknaden

"Är det så att Konkurrensverket godkänner det här och att de (Apoteket AB) gör allting vad som sägs är vår verksamhet hotad". Det säger platschefen på Tamro i Umeå, Dan Sjögren med anledning av Apotekets AB planer på att starta egna distributionscentraler i bl.a. Boden och Sollefteå.

Om Apotekets planer går igenom innebär det att staten får en monopolställning i både detalj- och partihandelsledet. Staten tar alltså över verksamheten och monopoliserar en hel sektor, i det här fallet läkemedelsdistribution. Förutom det principiellt mycket tveksamma i detta hotas dessutom ungefär 35 människors jobb hos den privata aktören, Tamro.

Som regeringen säkert känner till leder ett monopol till högre priser och sämre service, och dessutom tränger staten genom Apoteket AB ut privata arbetstillfällen där de behövs som bäst, i Norrland.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till näringsministern:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att förhindra att ett statligt bolag som Apoteket AB genom sitt agerande tränger ut privata arbetstillfällen?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:752 besvarad av

den 28 februari

Svar på fråga 2000/01:752 om undanträngningseffekter på arbetsmarknaden

Socialminister Lars Engqvist

Anders Sjölund har frågat näringsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att ett statligt bolag som Apoteket AB genom sitt agerande tränger ut privata arbetstillfällen. Arbetet inom regeringen är så organiserat att det är jag som har ansvar för frågor som rör Apoteket AB.

Anledningen till frågan är att Apoteket AB har beslutat att starta nya logistikcenter för distribution av läkemedel. I december förra året frågade Berit Adolfsson mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att ett statligt bolag utnyttjar sin dominerande ställning för att konkurrera ut redan befintliga företag med prisvärda tjänster. I februari i år svarade jag på en interpellation av Margit Gennser ställd till näringsministern om vilka åtgärder han avser att vidta för att Apotekets agerande att utvidga sin verksamhet till partihandelsledet stoppas. Mitt svar på Anders Sjölunds fråga är detsamma som jag har givit dessa.

Jag vill således än en gång påpeka att distributionen av läkemedel omfattar hela kedjan från tillverkning till den patient/konsument som ska tillgodogöra sig läkemedlet. Apoteket AB, som finns närmast patienten för att leverera läkemedel och information om läkemedel, har en omfattande intern logistikverksamhet på de enskilda apoteken och via 1 000-talet apoteksombud. Apoteket AB har nu beslutat att ta ett samlat grepp över sin interna logistik för att effektivisera den interna verksamheten och skapa förutsättningar för effektivare logistik.

Apoteket AB avser att inrätta 6@10 logistikcenter i landet som ska varuförsörja apoteken, leverera läkemedel direkt till konsument, administrera de närmare 1 000 apoteksombuden liksom erbjuda vården varuförsörjning och leveranser av läkemedel.

Logistikcenter ska drivas av externa entreprenörer efter upphandling. Apoteket AB kommer inte att äga lokalerna för logistikcenter. Varorna kommer att ägas av Apoteket AB; det kommer därför inte att ske någon försäljning av produkter mellan logistikcenter och apotek. I den nya logistiklösningen ansvarar läkemedelsföretagen för leveransen till logistikcenter i stället för, som i dag, till apoteken. Det blir således ingen ändring i ansvarsförhållandet mellan partihandeln och Apoteket AB.

Beslutet att inrätta dessa center, som jag nu har redogjort för, är en intern fråga för Apotekets styrelse. Jag avser inte att nu vidta några åtgärder med anledning av Apotekets planer.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.