underkända jämställdhetsplaner

Skriftlig fråga 2001/02:1224 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-23
Anmäld
2002-05-28
Besvarad
2002-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 maj

Fråga 2001/02:1224

av Maria Larsson (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om underkända jämställdhetsplaner

FN har riktat kritik mot Sverige för att det finns så få kvinnor på ledande poster och att det fortfarande finns stora löneskillnader mellan män och kvinnor. Regeringen har gång på gång kritiserat näringslivet för att inte arbeta tillräckligt med jämställdhet och därför tillsatt en utredning för att öka antalet kvinnliga ledare inom näringslivet. Någon motsvarande åtgärd har dock inte vidtagits inom offentlig sektor. Ändå vet vi t.ex. att endast en av fyra myndighetschefer är kvinna och att av Sveriges 84 ambassadörer är endast 17 kvinnor. Samma dystra bild finns när man ser till de statligt ägda bolagen. Som exempel på osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor räcker det att se till Regeringskansliet där kvinnliga handläggare i genomsnitt tjänar 2 400 kr mindre i månaden än motsvarande manlig kollega. JämO har nyligen granskat elva större myndigheter och bara en får godkänt för sin jämställdhetsplan. Detta trots att skyldigheten för arbetsgivare att upprätta en årlig jämställdhetsplan funnits i tio år. Enligt JämO saknar de granskade jämställdhetsplanerna en kartläggning av kvinnors och mäns löner och en handlingsplan mot sexuella trakasserier. Detta är under all kritik.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra myndigheternas kompetens när det gäller att upprätta godkända jämställdhetsplaner?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1224 besvarad av

den 31 maj

Svar på fråga 2001/02:1224 om underkända jämställdhetsplaner

Statsrådet Britta Lejon

Maria Larsson har frågat jordbruksminister Margareta Winberg vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att förbättra myndigheternas kompetens när det gäller att upprätta godkända jämställdhetsplaner.

Frågan har överlämnats till mig.

Jag håller med Maria Larsson om att det finns anledning även för flertalet statliga myndigheter att lägga större kraft i jämställdhetsarbetet. Jämställdhetsombudsmannen, JämO, har inlett en granskning av hur jämställdhetslagens regler efterlevs hos statliga myndigheter. Att JämO beslutat sig för att granska elva större statliga myndigheter beror på bl.a. den allmänna debatten rörande den ibland dåliga efterlevnaden av gällande rättsregler och det förhållandet att en statlig myndighet har ett särskilt ansvar för att bidra till att av riksdagen stiftade lagar efterlevs. Avsikten med granskningen är att dessa elva myndigheter, med bistånd av JämO:s kompetens, ska bli förebilder för övriga myndigheter inom statlig sektor.

JämO avser att för regeringen redovisa de generella iakttagelser man gjort med anledning av granskningen. Regeringen kommer med stöd av detta att överväga ytterligare insatser för att förstärka jämställdhetsarbetet hos de statliga myndigheterna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.