Undermåliga djurmarknader

Skriftlig fråga 2019/20:1397 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-25
Överlämnad
2020-05-26
Besvarad
2020-05-27
Anmäld
2020-05-27
Svarsdatum
2020-05-27
Sista svarsdatum
2020-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Runt 60–70 procent av alla zoonoser, det vill säga sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor, tros komma från vilda djur. En av dessa är det nya coronaviruset, sars-cov-2, som orsakar sjukdomen covid-19, men det är inte det första som vi ser komma från Kina. Tvärtom ser vi hur kinesiska djurmarknader länge orsakat ett enormt lidande, inte bara för djuren som plågas där utan även för människor som drabbas av de virus och sjukdomar som sprids.

I svaret på en tidigare fråga till utrikesministern (2019/20:1211) klargör ministern helt rätt att våra möjligheter att påverka andra länders djurhållning är begränsade. Hon hänvisar dock till en rad olika internationella organ där Sverige deltar tillsammans med Kina för att visa hur vi ändå försöker påverka landets djurhållning. Några exempel på åtgärder som vidtagits sedan pandemin började och varit särskilt riktade mot den kinesiska djurhållningen fanns dock inte i svaret; det handlade bara om övergripande, redan fastslagna ställningstaganden. Av den anledningen kan det bara tolkas som att regeringen och utrikesministern inte har gjort något för att lyfta detta problem.

Australiens jordbruksminister har glädjande nog kommit med förslaget att G20-länderna ska ta fram en plan för att framöver kunna förhindra undermåliga djurparker. Detta är naturligtvis ett resultat av landets gedigna och ur ett internationellt perspektiv framstående arbete mot covid-19.

Den undermåliga djurhållningen är inte bara ett problem i Kina utan kan även uppmärksammas i länder som Myanmar och Vietnam.

Mot bakgrund av Australiens resoluta agerande i frågan önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Har ministern verkat, eller avser ministern att verka, för några nya åtgärder specifikt riktade mot länder som i dag tillåter undermåliga djurmarknader, i syfte att förhindra att sådana marknader uppstår, och vilka åtgärder kan vi i så fall förvänta oss från ministern och regeringen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1397 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1359 av Jessica Rosencrantz (M)

Djurhållningen i Kina och fråga 2019/20:1397 av Markus Wiechel (SD) Undermåliga djurmarknader

Jessica Rosencrantz har frågat mig vilka initiativ och åtgärder jag har tagit i relationerna med Kina för att förbättra djurhållningen och minska risken för att nya virus sprids. Markus Wiechel (SD) har frågat mig om jag har eller avser att verka för nya åtgärder mot länder som idag tillåter undermåliga djurmarknader i syfte att förhindra att sådana marknader uppstår, och vilka åtgärder som i så fall kan förväntas.

Synen på djur och djurhållning skiljer sig åt mellan världens länder och möjligheterna att påverka andra länders syn är begränsade. Sverige har en lång tradition av att vara drivande i djurskyddsfrågor och regeringen arbetar kontinuerligt för ett bättre djurskydd i flera fora.

Regeringen verkar för ett effektivt internationellt samarbete på hälsoområdet genom att driva ett så kallat One health-perspektiv där människor, djur och miljö ses som en helhet. Det sker bland annat genom stöd till Världshälso-organisationen (WHO), FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Världsorganisationen för djurhälsa (OIE), organisationer där också Kina är medlem.

I arbetet inom FAO verkar Sverige för att livsmedelsförsörjningen globalt ska ske på ett säkert sätt. Sverige driver vikten av standarder, god djurhållning, kunskapshöjande åtgärder på livsmedelsområdet samt veterinärinsatser inom ramen för organisationens roll att globalt bevaka gränsöverskridande smittsamma djursjukdomar.

OIE: s uppdrag är att främja globalt samarbete för att förbättra djurhälsa och veterinärmedicinsk folkhälsa globalt. Sverige arbetar inom OIE för att stödja nationella insatser för att förbättra länders förmåga att förebygga och kontrollera djursjukdomar, inklusive de sjukdomar som kan överföras till människor (zoonoser). OIE har nyligen meddelat medlemsländerna att det planeras för ett ökat fokus på riskhantering relaterad till handel med vilda djur, vilket Sverige välkomnar.

WHO har tillsammans med Kina utarbetat en landstrategi som innefattar ett samarbete med att utveckla regelverk och standarder som överensstämmer med internationella normer på livsmedelssäkerhetsområdet såväl som stärkt förmåga till genomförande och uppföljning. Det är viktigt att Kina genomför sina åtaganden på området och följer WHO:s riktlinjer och rekommendationer.

Enligt nyhetsrapportering fattade Nationella folkkongressen i Kina i februari ett beslut om att förbjuda olaglig handel med och konsumtion av vilda djur i landet. Vi fortsätter att följa frågan.

När den globala situationen för covid-19 är under kontroll är det både rimligt och viktigt att en internationell, oberoende undersökning genomförs för att få kunskap om coronavirusets uppkomst och spridning. Det är även viktigt att hela det internationella samfundets hantering av pandemin, inklusive WHO, undersöks.

Stockholm den 27 maj 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.