Ungas idrottande

Skriftlig fråga 2020/21:2112 av Anna Wallentheim (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-09
Överlämnad
2021-03-10
Anmäld
2021-03-11
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

En ny studie gjord av forskningsstiftelsen Mistra visar att coronapandemin har gjort många idrottande tonåringar till hemmasittare. Enligt studien har inte tonåringarna (i synnerhet gruppen 16–20 år) ersatt sitt idrottande med annan fysisk aktivitet så som andra grupper gjort – i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Sedan en tid tillbaka har visserligen lättnader skett, och äldre ungdomar får återigen idrotta. Men risken är att många inte kommer tillbaka efter den paus som varit nödvändig som en del i att stoppa smittspridningen.

Jag är orolig för att detta kommer att få långtgående konsekvenser både för de enskilda ungdomarna som rör på sig minde och för landets idrottsklubbar, då detta sannolikt kommer att påverka klubbarnas möjligheter att fylla upp platserna i seniorverksamheterna samt säkra återväxten vad gäller domare, tränare och andra viktiga roller i och runt idrottsverksamheten.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att ge klubbarna bättre möjlighet att få tillbaka de lite äldre ungdomar som slutat idrotta till följd av pandemin?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2112 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Ku2021/ 00792 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2112 av Anna Wallentheim (S)
Ungas idrottande

Anna Wallentheim har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att ge klubbarna bättre möjlighet att få tillbaka de lite äldre ungdomar som slutat idrotta till följd av pandemin.

Jag vill tacka för frågan och för det engagemang för en stark idrottsrörelse och för ungas idrottande som frågeställaren uppvisar. Som frågeställaren vet har idrottsrörelsen fått extra krisstöd om 1,5 miljarder kronor för 2020 och 335 miljoner kronor för de två första månaderna 2021. Regeringen ser löpande över behovet av ytterligare krisstöd. Att säkerställa idrottsföreningars överlevnad är en viktig åtgärd för att möjliggöra för barns och ungas idrottande i förening. Vår idrottspolitiska modell bygger på att staten förlitar sig på att idrottsrörelsen använder dessa medel i enlighet med statens mål och syften med stödet. Jag för en nära dialog med Riksidrottsförbundet i dessa frågor och det är mycket positivt att även riksdagen intresserar sig för stödets fördelning och användning. Utöver arbetet med krisstöden har det under hela pandemin varit en tydlig prioritering för mig och regeringen att idrott, särskilt för barn och unga, så långt möjligt ska kunna bedrivas utifrån rådande smittläge.

Låt mig också lyfta det uppdrag vi gett Centrum för idrottsforskning att genomföra en fördjupad analys av pandemins påverkan på idrottsrörelsen. Centrala frågor är vilken idrottslig, social, organisatorisk och ekonomisk påverkan pandemin har haft i olika typer av föreningar. Detta uppdrag kan ge oss och idrottsrörelsen svar på viktiga framtidsfrågor om bland annat idrottsrörelsens logik, sammanhållning, anpassningsförmåga, uthållighet, krisberedskap och samhällsnytta.

Stockholm den 17 mars 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.