Ungas skuldsättning

Skriftlig fråga 2023/24:683 av David Perez (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-29
Överlämnad
2024-03-01
Anmäld
2024-03-05
Svarsdatum
2024-03-13
Sista svarsdatum
2024-03-13
Besvarad
2024-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Allt fler unga skuldsätter sig för både konsumtion och boende. Stigande priser på bostäder, varor och tjänster, i synnerhet vid landets större städer, gör att fler skuldsätter sig, dessvärre under långt tid. Enligt Kronofogden har antalet skuldsatta ökat, i synnerhet bland unga kvinnor där medianskulden blivit dubbelt så stor mellan 2011 och 2021. Bristfälliga kunskaper om ränta, amortering och krediter gör att folk inte kan få en tydlig bild över sin ekonomi. Det saknas kunskap bland befolkningen, i synnerhet unga, vilka långtgående konsekvenser det finns med skuldsättning. Denna utveckling är bekymmersam och riskerar att leda till en evig skuldsättning eftersom det är förhållandevis få som beviljas skuldsanering.

Allt är inte katastrof. Det finns även positiva trender som är värda att lyfta fram. Exempelvis att antalet skuldsatta unga vuxna hos Kronofogden minskar. Däremot har skuldbeloppen ökat kraftigt. 

Regeringsunderlaget går vidare med att reformera ränteavdraget för att inte innefatta blancolån, lån utan säkerhet, vilket är en form av kredit som är mycket vanlig vid privat konsumtion. Detta kommer att göra det dyrare att gå i skuld för denna typ av krediter, något som förhoppningsvis minskar både utbudet och efterfrågan bland dessa. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson följande:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att minska skuldsättningen bland unga och undvika att fler unga vuxna skuldsätter sig genom dyra krediter?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:683 besvarad av Statsrådet Erik Slottner (KD)

Svar på fråga 2023/24:683 Ungas skuldsättning

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Svar på fråga 2023/24:683 av David Perez (SD)
Ungas skuldsättning

David Perez har frågat finansministern om vilka åtgärder ministern kommer att vidta för att minska skuldsättningen bland unga och undvika att fler unga vuxna skuldsätter sig genom dyra krediter.

Frågan har överlämnats till mig.

De senaste åren har vi sett en kraftig ökning av konsumtionslån. Många låntagare riskerar att hamna i skuldfällor och många av låntagarna är unga. Regeringen ser allvarligt på risker som kan medföra att fler tar lån som de inte kan betala tillbaka. Kreditgivare är enligt lag skyldiga att göra en kreditprövning innan ett lån beviljas. Det har under senare år också införts en rad åtgärder, bl.a. har ränte- och kostnadstak för så kallade högkostnadskrediter införts och hårdare krav på marknadsföringen av krediter. Vidare får kredit inte längre vara ett förvalt alternativ, eller presenteras först, vid köp online.

För att motverka överskuldsättning övervägs dock ytterligare åtgärder. Överskuldsättningsutredningens betänkande (SOU 2023:38), som presenterades i somras, bereds inom Regeringskansliet. Samtidigt arbetar en utredning med att ta fram förslag på hur ett nytt konsumentkreditdirektiv ska genomföras i svensk rätt. Som David Perez nämner överväger även regeringen en reformering av ränteavdraget. Regeringen har därför nyligen remitterat en promemoria (Fi2014/00174) med förslag som innebär att ränteavdrag på konsumtionslån utan säkerheter avtrappas.

Spel om pengar bland unga ökar. Eftersom spelproblem och skuldsättning har ett nära samband kan det leda till att ungas skuldsättning ökar. Det är en oroande utveckling och regeringen har därför gett Spelinspektionen i uppdrag att kart­lägga de bakomliggande faktorerna till att ungas spelande ökar och hur sådant spelande finansieras. För att generellt motverka skuldsättning med anledning av spel om pengar har regeringen föreslagit att det ska införas ett skriftlighetskrav vid telefonförsäljning av spel om pengar. Finansdepartementet har vidare nyligen remitterat en promemoria (Fi2014/00442) som innehåller ett förslag som syftar till att motverka att spel om pengar betalas med krediter.

Kronofogdemyndigheten har konstaterat att vissa grupper i samhället är extra utsatta för risken att bli överskuldsatt och att många av de som ansöker om skuldsanering inte uppfyller kraven för att beviljas en sådan. Det gäller bl.a. unga vuxna. Kronofogdemyndigheten har därför fått i uppdrag att rikta förebyggande åtgärder mot extra utsatta grupper för att minska risken för överskuldsättning samt öka möjligheterna för personer som fått avslag på sin ansökan om skuldsanering att komma till rätta med sin ekonomiska situation.

För unga vuxna, liksom för andra personer som inte beviljas skuldsanering, kan de kommunala budget- och skuldrådgivarna erbjuda hjälp. Konsumentverket stödjer verksamheten och har ett pågående uppdrag att genomföra insatser för att förstärka stödet ytterligare. Insatserna syftar till att öka allmänhetens kännedom om budget- och skuldrådgivningen och främja lokal samverkan.

Stockholm den 13 mars 2024

 

 

 

Erik Slottner

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.