Till innehåll på sidan

Ungdomars attityder till entreprenörskap

Skriftlig fråga 2005/06:1848 av Grönlund Krantz, Anna (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-07-13
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 juni

Fråga 2005/06:1848 av Anna Grönlund Krantz (fp) till näringsminister Thomas Östros (s)

Ungdomars attityder till entreprenörskap

Det är tydligt att kunskap om företagande gör att fler vågar ta steget att starta eget. En utvärdering av projektet Ung företagsamhet som har drivits i 20 år visar att tio år efter det att projektet startats hade 20 % av eleverna ett eget företag med i snitt sex anställda. Föreningen Snilleblixtarna, som arbetar med grundskoleelever, är ett annat bra exempel på hur ungdomars entreprenörskap kan stimuleras.

I dagens skola finns företagande på schemat bara på de utbildningar som speciellt fokuserar just på företagande och entreprenörskap. Och tyvärr genomsyrar inte entreprenörsperspektivet utbildningen på alla nivåer på ett sådant sätt som vore önskvärt för att Sverige i framtiden ska få fler ungdomar som väljer att bli sin egen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsministern om han avser att agera för att entreprenörsperspektivet ska bli en viktig del av utbildningen på alla nivåer inom det svenska utbildningssystemet.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1848 besvarad av

den 13 juli

Svar på fråga 2005/06:1848 om ungdomars attityder till entreprenörskap

Näringsminister Thomas Östros

Anna Grönlund Krantz har frågat om jag avser att agera för att entreprenörskapsperspektivet ska bli en viktig del av utbildningen inom det svenska utbildningssystemet.

Nyföretagandet utvecklas mycket starkt i Sverige. Under 2005 startades 44 585 nya företag vilket är en ökning med 7 % jämfört med år 2004. Att främja entreprenörskap bland unga människor är viktigt för att fortsätta att öka antalet företagare och företag i Sverige. Nutek fick därför i december 2004 i uppdrag att genomföra ett nationellt entreprenörskapsprogram under perioden 2005@2007. Programmet syftar till att öka intresset för och kunskaperna om entreprenörskap främst bland unga i grund- och gymnasieskolan samt på universitet och högskola. Intresset för programmet har varit stort och ett 70-tal projekt är nu i gång. Flera aktörer som arbetar med att främja entreprenörskap i skolan, exempelvis Ung Företagsamhet, har dessutom fått stöd. 

Utöver det nationella programmet för entreprenörskap har regeringen presenterat en rad åtgärder för att främja entreprenörskap inom utbildningssystemet.

Vid halvårsskiftet 2007 införs en ny gymnasiereform som bland annat innebär att entreprenörskap blir ett av sju perspektiv som ska prägla all undervisning. Gymnasiereformen innebär också att det arbetsplatsförlagda lärandet ska erbjudas alla elever, även elever som väljer mer studieförberedande studievägar. Vidare innebär gymnasiereformen att en lärlingsutbildning införs i gymnasieskolan samt att lokalt samråd mellan skola och arbetsliv åter blir ett obligatoriskt inslag för skolor med yrkesförberedande program.

Redan i grundskolan bör ungdomar få en bättre och bredare kontakt med arbetslivet. Regeringen tillsatte den 30 mars 2006 en kommitté som fått i uppgift att initiera och stimulera ökad samverkan mellan näringsliv och skola på nationell, regional och lokal nivå för att bättre tillvarata arbetslivet som lärmiljö.

Den 27 maj 2004 tillsatte regeringen Yrkesutbildningsdelegationen. Delegationen, som bland annat består av representanter för näringslivet, ska verka för ökad samverkan mellan skola och arbetsliv och därmed höja kvaliteten i gymnasieskolans yrkesinriktade utbildning. 

Nuteks entreprenörskapsbarometer för 2005 visar att attityderna till företagande bland unga har blivit mer positiva under det senaste året. 76 % av de tillfrågade kan tänka sig att bli företagare, vilket är en ökning med 5 % jämfört med 2003 års mätning. Undersökningen betonar också skolans viktiga roll. De ungdomar som i skolan fått information om eller uppmuntrats till företagande är mer positiva till att starta företag själva i framtiden.

Jag är övertygad om att de åtgärder som regeringen har vidtagit kommer att innebära att attityderna till entreprenörskap blir än mer positiva. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.