Ungdomars personliga integritet

Skriftlig fråga 2005/06:939 av Darvik, Axel (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-03
Anmäld
2006-02-03
Besvarad
2006-02-08
Svar anmält
2006-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 februari

Fråga 2005/06:939 av Axel Darvik (fp) till statsrådet Lena Hallengren (s)

Ungdomars personliga integritet

Folkpartiet var mycket kritiskt när det infördes ett krav på att kommunerna ska registrera alla ungdomars sysselsättning. Det är inte fler register arbetslösa ungdomar saknar, det är aktiva åtgärder för att få jobb.

Skollagen från den 1 juli 2005 (1985:1100) kräver att kommunerna har uppsikt över vad ungdomar upp till 20 års ålder gör under dagarna. Därför måste Sveriges kommuner och landsting följa upp de ungdomar som efter grundskolan inte har någon sysselsättning. Men för att lyckas med detta har Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) begärt att få samköra CSN:s studiemedelshjälpregister med befolkningsregistret, något som skulle innebära ännu ett intrång i den personliga integriteten.

Folkpartiet liberalerna vill skapa möjligheter för den enskilda individen att växa. För ungdomar som är arbetslösa vill vi att möjligheterna till praktik blir mycket bättre än i dag. Vi vill även ha nystartsjobb som ger rabatterade arbetsgivaravgifter till dem som anställer arbetslösa ungdomar.

Om vi ger ungdomar möjlighet till en riktig lärlingsutbildning behöver vi inte heller tappa dem som är mer intresserade av att lära sig ett yrke praktiskt och inte har planer på att studera på högskolan. Därför vill vi avskaffa kravet på att alla gymnasieutbildningar ska ge högskolebehörighet.

Min fråga till statsrådet är om hon kommer att gå kommunernas krav till mötes och därmed, helt i onödan, riskera att ytterligare kränka den personliga integriteten för ungdomar.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:939 besvarad av

den 8 februari

Svar på fråga 2005/06:939 om ungdomars personliga integritet

Statsrådet Lena Hallengren

Axel Darvik har frågat mig om jag kommer att gå de kommuner till mötes som begärt att få del av CSN:s studiehjälpsregister.

Genom en ändring i skollagen den 1 juli 2005 förtydligades att kommunerna är ansvariga för att hålla sig informerade om hur ungdomar under 20 år som fullgjort sin skolplikt är sysselsatta. Kommunerna ska även erbjuda dem lämpliga individuella åtgärder.

Detta kommunala informationsansvar är en viktig del av regeringens utbildnings- och ungdomspolitik. Utredningen om unga utanför visade i sitt slutbetänkande (SOU 2003:92) att ca 7 000 ungdomar mellan 16 och 19 år 2001 varken studerade eller förvärvsarbetade under två år i följd. Dessa ungdomar behöver aktivt stöd eftersom de i mycket liten utsträckning själva söker myndigheternas hjälp för att komma tillbaka i arbete eller studier. Att söka upp dem, hjälpa dem till studier, arbete eller praktik är en mycket angelägen kommunal uppgift.

Det är viktigt att kommunerna uppfyller informationsansvarets intentioner och att de hittar bra vägar för att uppnå detta.

De tre kommunförbundens begäran om tillgång till CSN:s register över mottagare av studiehjälp är av sådan art att den ska prövas av den registeransvariga myndigheten, det vill säga CSN. På längre sikt kan det dock bland annat bli aktuellt att i samband med beredningsarbetet av den nya skollagen pröva om det där ska införas en rapporteringsplikt för skolorna till de studerandes hemkommuner.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.