Ungdomsarbetslösheten

Skriftlig fråga 2009/10:910 av Österberg, Sven-Erik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-18
Anmäld
2010-06-18
Besvarad
2010-06-23
Svar anmält
2010-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 juni

Fråga

2009/10:910 Ungdomsarbetslösheten

av Sven-Erik Österberg (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Regeringen lovade att fler människor som kan och vill arbeta ska också ha möjligheter att försörja sig genom eget arbete. Utvecklingen har blivit den rakt motsatta. Det har blivit 100 000 färre jobb. Ungdomsarbetslösheten ligger nu på nära 30 procent i Sverige, en av Europas högsta.

Färska rapporter från Socialstyrelsen och Ungdomsstyrelsen visar att ungdomars livsvillkor kraftigt har försämrats under den borgerliga regeringen. Genom medvetna beslut har regeringen steg för steg försämrat unga människors inträde i vuxenlivet till exempel genom att skära ned på möjligheter till utbildning.  Den höga ungdomsarbetslösheten ger nu tydliga avtryck i socialbidragsstatistiken:

Socialbidragen – utbetalning i kronor – ökade med drygt 19 procent mellan 2008 och 2009, exklusive introduktionsersättning.

Uppgången är särskilt tydlig för unga. I åldersgruppen 20-24 har socialbidragen ökat med 22 procent bland män och 16 procent bland kvinnor.

Antalet långvariga socialbidragstagare 16–29 år har ökat med 14 procent.

Min fråga är:

Avser arbetsmarknadsministern att ta några initiativ för att bekämpa den höga ungdomsarbetslösheten?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:910 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 23 juni

Svar på fråga

2009/10:910 Ungdomsarbetslösheten

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Sven-Erik Österberg har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att bekämpa den höga ungdomsarbetslösheten.

En hög ungdomsarbetslöshet är inte ett svenskt fenomen utan ett problem vi delar med stora delar av Europa. Utmärkande för just ungdomsarbetslösheten är att den ökar snabbt i en lågkonjunktur, men också att den minskar snabbt när konjunkturen vänder igen.

Regeringen har sedan den tillträdde arbetat hårt för att minska utanförskapet och för att fler människor ska komma i arbete. Ungdomar har varit och är en viktig grupp i detta arbete. Regeringen har vidtagit en rad viktiga åtgärder för att underlätta för unga personer att komma i arbete.

Så sent som den 1 januari 2010 trädde flera förändringar i kraft som syftar till att ytterligare förstärka jobbgarantin för ungdomar. Deltagarna i garantin kan numera även ta del av stöd till start av näringsverksamhet och arbetslivsinriktad rehabilitering. Dessutom har vi som ett komplement till den utbildning som erbjuds inom jobbgarantin för ungdomar, satsat på kortare, studiemotiverande utbildningar inom folkhögskolorna för arbetslösa ungdomar som saknar slutbetyg från grund- eller gymnasieskolan. Utöver detta kan deltagarna i garantin även ta del av insatsen Lyft.

Vidare har regeringen tillfälligt utökat antalet platser i yrkesvux inom den kommunala vuxenutbildningen, yrkeshögskoleutbildningen samt högskolor och universitet, vilket ger fler möjlighet att börja studera. Antalet studenter i högskolan var under 2009 det högsta någonsin.

Ungdomar mellan 20 och 25 år som varit arbetslösa i 6 månader kan dessutom anställas med ett nystartsjobb. Det innebär att arbetsgivaren kompenseras med ett belopp motsvarande arbetsgivaravgiften och den allmänna löneavgiften under upp till ett år. Nystartsjobben tillsammans med nedsättningen av socialavgifter för ungdomar innebär att lönekostnaden blir ca 40 procent lägre vid anställning av en ung person med nystartsjobb än vad den annars skulle ha varit.

Detta är bara några exempel på regeringens senaste satsningar som syftar till att bekämpa ungdomsarbetslösheten genom aktiva arbetsmarknadspolitiska insatser och utbildning.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att arbetslösa ungdomar ska få ett aktivt stöd och vi följer naturligtvis resultaten och utvecklingen av insatserna för ungdomar mycket noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.