UNHCR och mutor

Skriftlig fråga 1998/99:637 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-05-19
Anmäld
1999-05-25
Besvarad
1999-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:637 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Pierre Schori om UNHCR och mutor

den 19 maj

 

Företrädare för både Statens invandrarverk och FN:s flyktingkommissariat har bekräftat att lokalt anställd personal hos UNHCR i Makedonien tar mutor för att sätta upp flyktingar på de namnlistor som lämnas till Invandrarverket som underlag för uttagning till Sverige. Summor som nämnts i sammanhanget uppgår till mellan 1 000 och 2 000 DM per person.

 

Jag vill mot den bakgrunden fråga statsrådet Schori om regeringen, i avvaktan på en grundlig och opartisk utredning av dessa förhållanden, är beredd att se till att uttagningarna till Sverige i sin helhet hanteras av Statens invandrarverk utan medverkan av lokalt anställd personal.

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:637 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:637 om UNHCR och mutor
    Statsrådet Pierre Schori

 

Ulla Hoffmann har frågat mig om regeringen är beredd att verka för att uttagningarna av flyktingar i Makedonien till Sverige i sin helhet hanteras av Statens invandrarverk. Anledningen är, enligt Ulla Hoffmann, att företrädare för både Statens invandrarverk och FN:s flyktingkommissariat bekräftat att lokalt anställd personal hos UNHCR tar mutor för att sätta upp flyktingar på de namnlistor som lämnas till Invandrarverket som underlag för uttagning till Sverige. I avvaktan på en grundlig och opartisk utredning av dessa förhållanden skall uttagningarna ske utan medverkan av lokalt anställd personal.

Den svenska överföringen av flyktingarna från Kosovo grundas i stort på UNHCR:s bedömning. UNHCR - som är det internationella organ som har i uppdrag att svara för samordningen av uttagningarna - har ställt upp principer för överföringen, där man förutsätter frivillighet och att familjer hålls samman. Varje land ställer sedan upp egna kriterier och fattar det avgörande beslutet att en person skall överföras. Alla som Sverige överför skall dock först vara registrerade hos UNHCR.

Jag är medveten om att UNHCR - liksom andra internationella organisationer och de makedoniska myndigheterna - har anklagats för att en del anställda skulle ta emot mutor. UNHCR har också uppmärksammat att detta även förekommit bland flyktingarna själva och söker nu så långt möjligt förhindra denna verksamhet. Vidare har UNHCR sänt personer från inspektörens kontor vid huvudkvarteret i Genève till Makedonien för att utreda mutanklagelserna. Dessutom har nu registreringsarbetet förbättrats på så sätt att flyktingarna registreras allteftersom de kommer till lägren i Makedonien och inte som tidigare först efter att de vistats i lägren en tid.

Registreringsarbetet ställer naturligtvis stora krav på den personal som arbetar där. Statens invandrarverk har nyligen bidragit med en särskild delegation för att avlasta UNHCR på plats. Delegationen skall framför allt hjälpa till med att se till att flyktingarna kommer till rätt land.

Att respektive lands delegationer skulle arbeta självständigt utan nödvändig samordning från UNHCR är varken önskvärt eller praktiskt genomförbart. Problemen som uppstått måste lösas genom bättre rutiner och kontroll. Självklart måste dock alla organisationer som verkar i regionen kunna lokalanställa personal och jag är övertygad om att det finns många lämpliga kandidater för de olika uppgifterna i berörda länder och bland dem hundratusentals flyktingar. Jag är emot diskriminering mot invandrare på den svenska arbetsmarknaden och ser det som en orimlig tanke att ställa krav på att bara svensk personal skulle sköta den humanitära evakueringen av flyktingar från Kosovo.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.