Upparbetningsanläggningen Sellafield

Skriftlig fråga 2006/07:1013 av Ehn, Tina (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-12
Anmäld
2007-04-12
Besvarad
2007-04-18
Svar anmält
2007-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 april

Fråga

2006/07:1013 Upparbetningsanläggningen Sellafield

av Tina Ehn (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Miljöministrarna i Norge, Irland, Island och Österrike uppmanade nyligen, vid ett möte i Belfast, Storbritannien att inte återstarta upparbetningsanläggningen Thorp i Sellafield i nordvästra England.

Anläggningen är stängd sedan två år på grund av ett stort läckage av radioaktivt material inom anläggningen. Det är en incident i en lång serie av farligt slarv och fusk.

Och medan kärnkraftverk åtminstone producerar el så är en upparbetningsanläggning bara farlig utan att åstadkomma någon nytta alls. Produkten, plutonium, är intressant endast för dem som vill göra kärnvapen.

Avser miljöministern att ansluta sig till kravet på att anläggningen ska förbli stängd?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1013 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 18 april

Svar på fråga

2006/07:1013 Upparbetningsanläggningen Sellafield

Miljöminister Andreas Carlgren

Tina Ehn har frågat mig om jag avser att ansluta mig till kravet om att anläggningen ska förbli stängd som miljöministrarna i Norge, Irland, Island och Österrike ställt.

År 2005 skedde ett rörbrott i en ledning i anläggningen för upparbetning av använt kärnbränsle, Thorp, i Sellafield som medförde att en stor mängd radioaktiv vätska rann ut i en stålbehållare i anläggningen. I samband med detta förekom inget utsläpp av radioaktivitet till vare sig vatten, luft eller mark och ingen människa utsattes för risk. Detta var dock en allvarlig händelse. Brittiska myndigheter har granskat händelsen och de åtgärder som genomförts vid anläggningen med anledning av händelsen och bedömer att anläggningen kan återstartas och drivas säkert.

Den svenska politiken är sedan många år inriktad på direkt slutförvaring av använt kärnbränsle utan föregående upparbetning. Om detta råder en bred politisk enighet. Sverige har således valt att inte upparbeta sitt använda kärnbränsle. Motiven till denna hållning har dels varit miljömässiga, men frågan handlar också om icke-spridning av kärnvapenämne mot bakgrund av att plutonium frigörs vid upparbetningen. Hanteringen av frigjort plutonium är också förbundet med vissa hälsorisker.

Utsläppen från anläggningarna i Sellafield har under flera år diskuterats bland annat inom Osparkonventionen (konventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten). Sverige och de övriga nordiska länderna har vid flera tillfället aktivt verkat för att utsläppen från Sellafield ska minskas. Jag kommer att fortsätta att följa frågan om utsläpp av radioaktiva ämnen inom ramen för Osparkonventionen där speciell bevakning görs av anläggningarna i Sellafield.

Hur andra länder väljer att hantera sitt använda kärnbränsle och hur andra länder väljer att driva sina anläggningar är däremot först och främst en nationell angelägenhet. Mot bakgrund av detta avser jag inte i dagsläget att ansluta mig till de uttalanden som de tidigare nämnda miljöministrarna gjort.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.