Till innehåll på sidan

Uppehållstillstånd för utländska studenter i högskolan

Skriftlig fråga 2005/06:536 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-02
Anmäld
2005-12-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-12-09
Svar anmält
2005-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 december

Fråga 2005/06:536 av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Barbro Holmberg (s)

Uppehållstillstånd för utländska studenter i högskolan

Den som ska studera i Sverige under längre tid än tre månader måste ha ett uppehållstillstånd. Tillståndet ska vara klart och infört i passet före inresan i Sverige. För uppehållstillstånd krävs att studenten ska studera på heltid, delta i ett organiserat utbytesprogram, kunna visa ett brev från organisationen som bekräftar att studenten är antagen till studier, lämna uppgift om en kontaktperson vid organisationen i Sverige och vara helt inställd på att lämna Sverige vid avslutade studier. Migrationsverket kan också efter en särskild prövning bevilja uppehållstillstånd även om studenten inte deltar i ett utbytesprogram.

För studenter som inte kommer från EES-land är de långa handläggningstiderna för uppehållstillstånd i dag ett stort problem. Jag har nåtts av informationen att studenter inte fått besked förrän långt in i terminen, vilket i praktiken omöjliggör studentutbyte.

Detta stämmer inte med den ambition som regeringen ansett sig ha vad gäller internationaliseringen av högskolan.

För något år sedan var det en långsam ärendehandläggning vid utländska beskickningar som var det stora bekymret, och här lovades åtgärder bland annat i form av personalförstärkningar.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att effektivisera handläggningen av utbytesstudenters uppehållstillstånd?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:536 besvarad av

den 9 december

Svar på fråga 2005/06:536 om uppehållstillstånd för utländska studenter i högskolan

Statsrådet Barbro Holmberg

Torsten Lindström har frågat mig vad jag avser att göra för att effektivisera handläggningen av utbytesstudenters uppehållstillstånd. Bakgrunden till frågan är att handläggningstiderna för studenter som inte kommer från ett EES-land uppges vara så långa att studenter inte får besked förrän långt in i terminen, vilket enligt frågeställaren i praktiken omöjliggör studentutbyte.

Jag är medveten om att det förekommer att studenter får del av Migrationsverkets beslut först efter kursstart. Detta är naturligtvis inte bra.

En viktig aspekt i sammanhanget är att den studerande ofta får sitt antagningsbesked tätt inpå kursstarten och att denne först därefter kan vända sig med sin ansökan till Migrationsverket. Migrationsverket försöker på olika vis inom ramen för sin verksamhet minimera de problem som kan uppstå för den enskilde. Genom kontakter med berörd läroanstalt verkar myndigheten för att den studerande, trots ett ibland sent besked i uppehållstillståndsfrågan, ska få delta i den kurs han eller hon ursprungligen tänkt. Viktigast är dock att Migrationsverket under perioden augusti-september sätter in extra personal för att i möjligaste mån hålla handläggningstiderna nere.

Frågan om handläggningstiderna har nu fått särskild aktualitet i samband med genomförandet av Europeiska unionens direktiv 2004/114/EG om villkoren för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för studier, elevutbyte, oavlönad yrkesutbildning och volontärarbete den 13 december 2004. Syftet med direktivet är att fastställa villkoren för inresa och vistelse för bland annat studenter. Tredjelandsmedborgares inresa och rörlighet inom gemenskapen i studiesyfte ska främjas.

En departementspromemoria om genomförandet av direktivet har remissbehandlats. Flera remissinstanser har, liksom Torsten Lindström, pekat på att långa handläggningstider är ett problem. I samband med den fortsatta beredningen av hur direktivet ska genomföras kommer dessa synpunkter att uppmärksammas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.