Till innehåll på sidan

Uppföljning av medel som går till polisen

Skriftlig fråga 2021/22:1579 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-12
Överlämnad
2022-05-13
Anmäld
2022-05-16
Svarsdatum
2022-05-25
Sista svarsdatum
2022-05-25
Besvarad
2022-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Utvecklingen med gängkriminalitet i våra utsatta och särskilt utsatta områden går åt helt fel håll. Från politikens sida har arbetet med brottsbekämpning prioriterats. Tyvärr har vi sett att den negativa spiralen fortsätter med ständiga mord och skottlossningar. Högre polischefer har i medier gått ut och pratat om att om att vi är på rätt väg. I själva verket ser vi att utvecklingen med gängkriminalitet nästlar in sig överallt runt om i landet. Detta är inte längre ett fenomen som enbart kan knytas till förorterna i de större städerna.

Under påsken fick vi se ytterligare exempel på hur kriminella tog över och satte skräck i vårt samhälle. Poliser hotades, misshandlades och tvingades bort från områden som togs över av gängmedlemmar och andra människor som föll in i samma mönster med att använda våld. Poliser vittnar om dåligt ledarskap, underbemanning, otillräcklig utrustning och brist på verktyg för att bekämpa upploppen på ett effektivt sätt.

Otryggheten på våra gator och torg samt bostadsområden som mer eller mindre har tagits över av kriminella gäng är en skam för vårt land, och utvecklingen borde ha stoppats för länge sedan.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur ämnar ministern följa upp den budget som går till polisen för att med fler poliser på gatan bekämpa brottsligheten, så att det säkerställs att de prioriterade medlen går till rätt saker?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1579 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2021/22:1579 av Marléne Lund Kopparklint (M) Uppföljning av medel som går till polisen

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar följa upp den budget som går till polisen för att med fler poliser på gatan bekämpa brottsligheten, så att det säkerställs att de prioriterade medlen går till rätt saker.

Regeringens historiskt stora satsning på Polismyndigheten innebär att antalet anställda ska öka med 10 000 till och med 2024 jämfört med 2016. Sedan Polismyndighetens ombildning 2015 har myndighetens anslag ökat med nästan 12,7 miljarder kronor. Fram till 2024 beräknas myndighetens anslag att nästan fördubblas jämfört med 2015.

De stora resurstillskotten har möjliggjort en kraftig ökning av antalet anställda. I januari hade Sverige fler poliser än någonsin tidigare och i dagsläget är det ungefär 3 000 polisstudenter inne i utbildningssystemet, vilka kommer ut i verksamheten de närmaste åren.

Det är Polismyndigheten som beslutar vilka prioriteringar den behöver göra för att klara sitt uppdrag och hur verksamheten ska organiseras, huvudsakligen utifrån myndighetens instruktion och andra författningar samt det årliga regleringsbrevet. Från regeringens sida ser vi till att Polismyndigheten har tillräckligt med resurser för sina behov, vilket vi gör baserat på bland annat det budgetunderlag som myndigheten lämnar årligen.

De stora resursförstärkningarna regeringen har gjort de senaste åren måste förstås också ge effekt. I juni 2021 gav regeringen Brottsförebyggande rådet i uppdrag att utvärdera satsningen på 10 000 fler anställda i Polismyndigheten under perioden 2016–2024. I uppdraget ingår bland annat att kartlägga hur tillskotten har fördelats och använts samt analysera hur verksamheten och dess resultat har utvecklats.

Jag följer effekterna av den stora satsningen på polisen mycket noga och kommer att göra det även fortsättningsvis.

Stockholm den 25 maj 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.