Till innehåll på sidan

uppföljning och översyn av lagar rörande svaga grupper

Skriftlig fråga 2001/02:1043 av Fridén, Lennart (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-12
Anmäld
2002-04-16
Besvarad
2002-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 april

Fråga 2001/02:1043

av Lennart Fridén (m) till justitieminister Thomas Bodström om uppföljning och översyn av lagar rörande svaga grupper

I slutet av 1980-talet genomfördes ett antal reformer som berörde det som brukar kallas "svaga" grupper i samhället, t.ex. mentalvårdsreformen och de ändrade förmyndarskapsreglerna.

Lagregler har många funktioner. En av dem är att skydda individer från att utnyttjas, att skydda människor från att i oförstånd försätta sig i situationer som ger ekonomiska problem, sociala problem eller som leder till konflikter med rättsväsendet. De bestämmelser som tidigare fanns om omyndigförklaring, godmanskap etc. gav ett sådant skydd. Emellertid har det bortfall av skydd som fanns före förändringen av ovan nämnda rättsregler lett till att många människor far illa i dag. Vi har fått flera bag ladies och andra uteliggare än förut och hos våra kronofogdemyndigheter är ärenden där detta slag av individer finns inblandade mycket större och dessutom mera svårhanterliga än förut. Jag har vid besök just hos KFM fått detta bekräftat. Alla reformer måste få en viss tid för att "sätta sig", men effekterna av alla sådana nyinriktningar måste också utvärderas.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att en utvärdering av de berörda lagreglerna ska komma till stånd?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1043 besvarad av

den 24 april

Svar på fråga 2001/02:1043 om uppföljning och översyn av lagar rörande svaga grupper

Justitieminister Thomas Bodström

Lennart Fridén har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att det ska komma till stånd en utvärdering av vissa reformer som på sin tid berörde "svaga grupper" i samhället. Som exempel på sådana reformer har han nämnt bl.a. 1995 års förmynderskapsreform.

Regeringen beslutade den 4 april 2002 att tillkalla en särskild utredare som ska ha i uppdrag att undersöka hur de nya reglerna på förmynderskapsområdet har fallit ut och om de i något avseende bör ändras. Den utvärdering som Lennart Fridén efterfrågar har alltså redan inletts. Utöver frågan om förmynderskapsreformen ska utredningen ta upp flera andra frågor som rör skyddet för hjälpbehövande.

Avslutningsvis vill jag dock säga att jag inte kan dela Lennart Fridéns uppfattning att förmynderskapsreformen skulle ha medfört ett sådant bortfall av skydd som påstås i frågan. Reformen innebar huvudsakligen att inskränkningar gjordes i reglerna om redovisning och kontroll av föräldrars förvaltning av barns egendom. Några inskränkningar skedde däremot inte i reglerna om anordnande, omprövning och upphörande av förvaltarskap och sådant godmanskap som kommer i fråga för personer som på grund av sjukdom eller psykisk störning behöver hjälp i olika avseenden.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.