Till innehåll på sidan

Uppfyllande av Nordiska rådets uppmaning om en ansvarsfull avfallshantering

Skriftlig fråga 2020/21:1681 av Staffan Eklöf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-05
Överlämnad
2021-02-08
Anmäld
2021-02-09
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Nordiska rådet antog i höstas en rekommendation om strategier för återanvändning. Enligt den rekommenderar Nordiska rådet att avfallsexport endast må ske till verksamheter som kan dokumentera återvinning eller försvarbart bortskaffande av avfallet.

Nordiska ministerrådet svarade att frågan regleras genom Förordning EG (1013/2006) och att förordningen redan säkerställer en miljömässigt försvarbar behandling av transporterat avfall.

För att hanteringen av avfall i våra nordiska länder ska fungera på ett miljömässigt försvarbart sätt krävs ansträngningar på flera områden, såväl vid inhemsk hantering som vid export och import av avfall. Export från nordiska länder kan ju bli import i andra nordiska länder. Alla tre dimensioner av frågan hänger ihop.

För den inhemska hanteringen krävs att initiativ tas till forskning och innovation för att skapa tekniska möjligheter att till låg kostnad kunna sortera och återvinna material, utan att gifter återcirkulerar.

Vid export krävs en tillräcklig tillsyn för att se till att bestämmelserna i EU-förordningen följs.

Sverige har importerat stora mängder avfall. Det har skett på ett miljömässigt försvarbart sätt eftersom soporna har förbränts under bästa möjliga förhållanden för rökgasrening och alstrat energi. Det har gjort att en avfallshantering som skulle ha varit miljömässigt oförsvarbar i andra länder har blivit miljömässigt försvarbar. Norge exporterar till exempel stora mängder avfall till svenska förbränningsanläggningar. 100 miljoner ton avfall läggs ändå årligen på deponi i EU. För att importen även i fortsättningen ska vara miljömässigt försvarbar måste det finnas incitament för värmeverk att ta emot sopor. Avfallsskatten har gjort det betydligt mindre lönsamt för värmeverken att ta emot sopor om de inte kan få ut skattens merkostnad från leverantören eller kunden, varför handeln med sopor och deras miljömässigt försvarbara hantering hotas. Skatten omfattar även kontaminerat sjukhusavfall och annat farligt avfall som naturligtvis inte ska återvinnas.

En politik som syftar till att främja återvinning på nationell nivå blir således kontraproduktiv i ett nordiskt och internationellt sammanhang.

Med tanke på detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund följande:

 

Vad tänker ministern göra för att avfallshanteringen i ett helhetsperspektiv ska bli miljömässigt försvarbar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1681 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/00274 Miljödepartementet Miljö- och klimatminister samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1681 av Staffan Eklöf (SD)
Uppfyllande av Nordiska rådets uppmaning om en ansvarsfull avfallshantering

Staffan Eklöf har frågat mig vad jag tänker göra för att avfallshanteringen i ett helhetsperspektiv ska bli miljömässigt försvarbar.

Regeringen har antagit både en strategi och en handlingsplan för en cirkulär ekonomi. Strategin och handlingsplanen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. I en cirkulär ekonomi ses avfall som en resurs. Att främja och uppnå giftfria och resurseffektiva kretslopp är en prioritet för regeringen. Sedan flera år tillbaka är avfallshierarkin införd i miljöbalken för att reglera hur avfallsinnehavare ska hantera sitt avfall för att öka resurseffektiviteten.

Bestämmelser och målsättningar med avfallshantering grundar sig på EU-gemensamma beslut och den marknad för avfallshantering som finns inom unionen. Dessa mål och bestämmelser utgör även för övriga nordiska länder grunden i avfallshanteringen.

Avfallshierarkin innebär att avfall i första hand ska undvikas eller minimeras. Regeringen har beslutat om etappmål för återanvändning av förpackningar, minskat matsvinn och ökad förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av kommunalt avfall. Regeringen har också sänkt skatten för reparation och underhåll för vissa produkter samt i budgeten för 2021 utvidgat rutavdraget så att det gäller även för transport av bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande där bohaget kan komma till återanvändning.

I de fall uppkomst av avfall inte kan undvikas ska materialet i avfallet materialåtervinnas eftersom en effektiv och hållbar användning av naturresurser betyder ökad produktivitet och förbättrade ekonomiska villkor och konkurrenskraft för företagen. Regeringen har tagit ett flertal steg för att öka återvinningen av avfall genom bland annat förbud mot att förbränna separat insamlat avfall, breddning och förstärkning av Industriklivet samt budgetförstärkningar för bland annat Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen och flertalet myndighetsuppdrag. Exempelvis har regeringen gett ett uppdrag till Naturvårdsverket att se över hur plastavfall ska kunna materialåtervinnas samt utreda förutsättningarna för kemisk återvinning. som innebär att man återvinner materialets kemiska beståndsdelar Utöver det är en promemoria med förslag om att öka materialåtervinningen av engångsförpackningar för närvarande på remiss.

I de fall det inte är möjligt att materialåtervinna avfall ska energin i avfallet återvinnas genom avfallsförbränning med energiutvinning och i sista fall kan avfall deponeras.

En cirkulär ekonomi berör all materialanvändning som vi har i vårt samhälle och syftar till att vi ska kunna återbruka och återvinna så långt det är möjligt. Ett effektivare sätt att hantera resurser kan öka deras livslängd, samtidigt som uttaget av ny råvara och deponeringen av avfall minskar. Regeringen har även remitterat en promemoria med förslag för att motverka brottslighet inom avfallsområdet. Arbetet med omställningen till en cirkulär ekonomi innebär ett helhetsgrepp om främjandet av hållbar produktion, hållbara sätt att konsumera och använda material, produkter och tjänster samt giftfria cirkulära kretslopp.

Stockholm den 17 februari 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.