Till innehåll på sidan

Upphandlingar som främjar att företag gör rätt

Skriftlig fråga 2023/24:837 av Laila Naraghi (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-23
Överlämnad
2024-04-24
Anmäld
2024-04-25
Svarsdatum
2024-05-02
Sista svarsdatum
2024-05-02
Besvarad
2024-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Tidigare i våras träffade jag en grupp företagare för en diskussion om energifrågor, hållbar utveckling och klimatomställningen, som arrangerades av Svenskt Näringsliv på deras nationella företagarkonferens.

Bland företagarna fanns ett stort engagemang för hållbar utveckling och klimatomställningen, och för att de som företag, och vi som land, ska kunna gå före och visa vägen för andra – och på det sättet också kunna vinna konkurrensfördelar.

En av frågorna som lyftes fram var lagen om offentlig upphandling. Det som togs upp handlade om hur lagen, och själva de offentliga upphandlingarna, skulle kunna förbättras avsevärt för att driva på en hållbar utveckling och klimatomställningen och för att främja företag som faktiskt deltar i detta.

En företagare sa det måste löna sig att göra rätt och beskrev hur han såg på betydelsen av de offentliga upphandlingarnas utformning, genomförande och uppföljning. Till exempel handlar det om att formulera upphandlingarna så att hållbarhet och den gröna omställningen kan gynnas, och att företag som faktiskt ställer om, till exempel sin fordonsflotta, ska gynnas av det – inte missgynnas – i upphandlingar. Det nämndes också att det måste premieras att vara ett seriöst bolag som betalar sjysta löner och att företag som fuskar inte ska vinna på det eller gynnas av upphandlingarnas utformning.

Det är angeläget att offentliga upphandlingar utformas på ett sätt som gör att skattebetalarnas pengar kan gå till företag som är hållbara i sitt företagande och bidrar till hållbar utveckling och till klimatomställningen.

Den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringen vidtog flera åtgärder för att förbättra de offentliga upphandlingarna, så att skattemedel inte skulle hamna fel, snedvrida konkurrensen och så vidare. Bland annat tillsatte vi 2022 en utredning för att föreslå skärpt lagstiftning för att sätta stopp för brott och fusk i offentliga upphandlingar. Den lämnade sitt förslag till regeringen Kristersson förra året, och utredningen har varit ute på remiss. Remisstiden gick ut i december 2023.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Erik Slottner:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att förbättra hur lagen om offentlig upphandling kan bidra till en hållbar utveckling och till klimatomställningen, och i så fall vilka?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:837 besvarad av Statsrådet Erik Slottner (KD)

Svar på fråga 2023/24:837 Upphandlingar som främjar att företag gör rätt

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:837 av Laila Naraghi (S)
Upphandlingar som främjar att företag gör rätt

Laila Naraghi har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att förbättra hur lagen om offentlig upphandling kan bidra till en hållbar utveckling och till klimatomställningen, och i så fall vilka.

Hållbar utveckling och klimatomställning är viktiga frågor för regeringen.

Upphandlingsmyndigheten fick i regleringsbrevet för budgetåret 2024 i uppdrag att analysera möjligheterna att förbättra konkurrensen genom att öka användningen av utvärderingsmodeller som inte enbart innefattar pris utan även kvalitetsaspekter såsom anbudets bidrag till hållbar utveckling och klimatomställningen. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2024.

I regeringens klimathandlingsplan anges att den offentliga sektorn bör efterfråga klimatsmarta produkter och tjänster samt bidra till att det utvecklas nya gröna teknologier om upphandlingens art motiverar detta. Det underlättar då om den offentliga efterfrågan är tydlig, enhetlig och långsiktig. Det kan öka förutsägbarheten för leverantörerna, underlätta deras omställning till fossilfria tjänster och produkter och minska deras investeringsrisker vid kommersialisering av nya klimatsmarta lösningar. Regeringen avser därför att undersöka möjligheten att samordna kravställningen i de offentliga upphandlingarna inom olika sektorer.

Just nu pågår en översyn av den nationella upphandlingsstrategin. Utifrån identifierade problem och vad som brister i de offentliga inköpen bedömer jag att lösningen i första hand inte ligger i att ändra på upphandlingsreglerna.

För att den offentliga upphandlingen ska bidra till hållbar utveckling och till klimatomställningen behöver upphandlande myndigheters förmåga att göra bra upphandlingar förbättras. Likaså behöver uppföljningen av de offentliga kontrakten öka och avtalen avslutas om man inte får det som avtalats.

Synsättet på offentlig upphandling måste skifta. En bättre strategisk styrning och organisering av inköpsverksamheten är en förutsättning för att göra rätt prioriteringar i olika upphandlingar.

Stockholm den 2 maj 2024

 

 

 

Erik Slottner

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.