upphovsrätt

Skriftlig fråga 2001/02:228 av Lönnroth, Johan (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-19
Anmäld
2001-11-27
Besvarad
2001-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 november

Fråga 2001/02:228

av Johan Lönnroth (v) till kulturminister Marita Ulvskog om upphovsrätt

En arbetsmarknadskonflikt mellan Svenska Journalistförbundet och Tidningsutgivarna är under uppsegling. Statsmakterna ska inte genom lagstiftning eller på annat sätt lägga sig i pågående arbetsmarknadskonflikter. Enligt min mening finns det dock i ett längre perspektiv anledning pröva om samhällsintresset i denna fråga inte är så stort att regering och riksdag på något sätt bör agera. Jag avser då frågan om journalisternas upphovsrätt samt kontroll över hur texter och bilder används och sprids ska försvagas och tidningsutgivarnas rätt till dessa texter och bilder i motsvarande grad stärkas.

En sådan maktförskjutning skulle enligt min mening kunna hota kvaliteten och mångfalden i medierna. Förändringen skulle nämligen befrämja utvecklingen mot en mer storskalig produktion och därmed koncentrationstendenserna @ både när det gäller ägarkoncentration och geografisk koncentration @ inom media.

Med anledning av detta vill jag fråga om kulturministern avser ta några initiativ som kan bidra till att säkra upphovsrätten och därmed till att befrämja mångfalden och kvaliteten i svenska medier.

Svar på skriftlig fråga 2001/02:228 besvarad av

den 4 december

Svar på fråga 2002/03:228 om upphovsrätt

Justitieminister Thomas Bodström

Johan Lönnroth har @ med anledning av en arbetsmarknadskonflikt under uppsegling mellan Svenska Journalistförbundet och tidningsutgivarna @ frågat kulturministern om hon avser att ta några initiativ som kan bidra till att säkra upphovsrätten och därmed till att befrämja mångfalden och kvaliteten i svenska medier. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Johan Lönnroths fråga gäller journalisternas upphovsrätt, och därmed deras kontroll över hur texter och bilder används, gentemot tidningsutgivarnas rätt att bestämma över användningen av texter och bilder.

Som Johan Lönnroth själv skriver ska inte statsmakterna lägga sig i pågående arbetsmarknadskonflikter. Däremot kan en pågående konflikt peka på ett mer generellt problem som kan ge anledning för regeringen att agera, t.ex. genom lagstiftningsåtgärder.

Enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk är det den fysiske upphovsmannen själv som har ensamrätten att bestämma t.ex. över om exemplar ska få framställas av verket, om det ska få framföras i en radio- eller TV-sändning eller på Internet. Detta gäller även journalister, som alltså enligt lagen har ensamrätt att bestämma över sina texter. Ensamrätten kan emellertid överlåtas helt eller delvis genom avtal. Exempelvis kan i ett anställningsavtal uttryckligen eller underförstått framgå att rätten att förfoga över vad som framställs inom ramen för anställningen har överlåtits till arbetsgivaren.

I 3 kap. upphovsrättslagen finns vissa särskilda frågor om upphovsrättens övergång reglerade. Regeringen planerar en översyn av dessa bestämmelser. Riksdagen har också förutsett en sådan översyn (se lagutskottets betänkande 2000/01:LU8 s. 13@14).

Vissa menar att upphovsrätten t.ex. i anställningsförhållanden bör övergå från den anställde upphovsmannen till arbetsgivaren i större utsträckning än vad som gäller i dag. Andra menar att upphovsmännens rättigheter och vissa upphovsrätten närstående rättigheter, t.ex. rätten till fotografiska bilder och skådespelares rättigheter, i stället bör stärkas. Frågorna är angelägna och kräver en översyn så snart som möjligt.

På upphovsrättens område pågår för närvarande ett omfattande arbete inom Regeringskansliet med att genomföra ett nyligen antaget EG-direktiv om anpassning av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället. I slutskedet av förhandlingarna om direktivet kortades tiden för genomförandet. Direktivet ska därför vara genomfört redan i december nästa år. Min avsikt är att översynen av frågorna om upphovsrättens övergång ska ske så snart som arbetet med genomförandet av direktivet slutförts.

Även om min avsikt inte är att göra någon specifik översyn av journalisternas rättigheter, kommer deras rättigheter att omfattas av den generella översynen av bestämmelserna om upphovsrättens övergång.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.