Upplopp i invandrartät stadsdel i Borås

Skriftlig fråga 2020/21:3334 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-09
Överlämnad
2021-07-12
Besvarad
2021-07-26
Sista svarsdatum
2021-07-26
Svarsdatum
2021-07-26
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Över 100 personer drabbade samman i ett storbråk i den invandrartäta stadsdelen Norrby i Borås på en tisdagskväll i slutet av juni. En polis skadades.

Enligt vittnesuppgifter till polisen, och enligt uppgifter från polispersonal, handlade det, enligt SVT, om två grupperingar i närområdet som drabbade samman. Enligt uppgifter är det fyra nätverk, baserade på släkt och etnicitet, som styr området.

Incidenten föranledde stora polisresurser, där bland annat insatsstyrkan deltog.

Detta är ett resultat av decennier av misskött massinvandringspolitik och slapphänt rättspolitik som vi nu får ta del av runt om i vårt en gång trygga land.

Regeringen, med justitie- och migrationsministern i spetsen, har ju misslyckats katastrofalt med att komma till rätta med problemen, och samma dag som det senaste upploppet skedde drev regeringen i stället i riksdagen igenom ett förslag som innebär ännu mer invandring till Sverige.

Av denna anledning frågade jag justitie- och migrationsminister Morgan Johansson om hur han avsåg att lösa problemen som Sverige brottas med genom att öka invandringen till Sverige.

Efter att statsminister Stefan Löfven historiskt förlorat en misstroendevotering i riksdagen besvarades min fråga med att som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras.

Nu har Stefan Löfven åter blivit vald till statsminister, och en regering är på plats.

Av denna anledning vill jag åter fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern att lösa problemen som Sverige brottas med genom att öka invandringen till Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3334 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/02714 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3334 av Björn Söder (SD)

Upplopp i invandrartät stadsdel i Borås

Björn Söder har frågat mig hur jag avser lösa problemen som Sverige brottas med genom att öka invandringen till Sverige.

Regeringen ser allvarligt på det våld som har utspelat sig i Norrby i Borås. Vi arbetar på bred front för att komma tillrätta med våldet och gängkriminaliteten i samhället.

Regeringens arbete mot kriminaliteten handlar om brottsbekämpande insatser i dag och förebyggande insatser för framtiden. I Sverige ska alla vara trygga, oavsett var man bor. Regeringen genomför därför den största utbyggnaden av Polismyndigheten någonsin med målet att, till utgången av 2024, öka antalet polisanställda med 10 000. Fram till halvårsskiftet 2021 har antalet polisanställda ökat med 7 000.

Regeringen har därtill lanserat ett 34-punktsprogram med åtgärder som angriper gängkriminaliteten från flera håll på både kort och lång sikt och som syftar såväl till att bryta nyrekryteringen som att bekämpa gängkriminaliteten.

Sammantaget pågår just nu den mest omfattande satsningen någonsin mot kriminaliteten i Sverige.

När det gäller invandringen till Sverige så skärptes den svenska migrationslagstiftningen som en konsekvens av flyktingkrisen 2015 i syfte att anpassa den till den miniminivå som gäller enligt bland annat EU-rätten. Sedan dess har antalet asylsökande till Sverige minskat med cirka 90 procent och vi har nu det lägsta antalet asylsökande på 20 år. Detta bekräftas också av att Sveriges befolkningsökning minskat.

En ny migrationslagstiftning som syftar till en långsiktigt hållbar, human, effektiv och rättssäker migrationspolitik trädde i kraft den 20 juli i år. Den nya lagstiftningen innebär bland annat att uppehållstillstånd som beviljas för skyddsbehövande med flera som huvudregel ska vara tidsbegränsade. Permanent uppehållstillstånd ska tidigast kunna beviljas efter minst tre år med tidsbegränsat uppehållstillstånd och endast om vissa särskilda krav är uppfyllda, däribland ett krav på försörjning. Försörjningskravet vid anhöriginvandring förstärks också. Det genomfördes samtidigt förslag för att den nya ordningen inte skulle leda till orimliga konsekvenser i enskilda fall, bland annat att barn och vissa vuxna som fått en särskild anknytning till Sverige kan beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande.

Regeringens bedömning är att den nya migrationslagstiftningen inte kommer att innebära en ökad invandring till Sverige jämfört med en återgång till utlänningslagen.

Stockholm den 26 juli 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.