Till innehåll på sidan

Upprättelse för de svenska kurderna i Palmeutredningen

Skriftlig fråga 2020/21:476 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 10 juni i år avslutades Palmeutredningen, Sveriges genom tiderna största polisutredning. Chefsåklagare Krister Petersson fattade beslutet på grund av att den misstänkta gärningsmannen är avliden. Det är därför inte möjligt att väcka åtal och förundersökningen lades därmed ned.

Under utredningens gång har polisen följt ett antal olika spår. Ett av dem är det så kallade PKK-spåret som under en period kom att bli den helt dominerande teorin. Den visade sig dock helt felaktig och ledde troligtvis till att den egentliga mördaren kom undan. Konsekvenserna blev dock stora för en rad kurdiska familjer i Sverige som pekades ut som inblandade i mordet. Många vittnar om en mycket obehaglig, omotiverad och omfattande förföljelse från svenska myndigheter. Razzior och återkallade uppehållstillstånd är bara några exempel. Men också svenska kurder i allmänhet drabbades av den allmänna stämningen.

En polisutredning kräver naturligtvis ett grundligt arbete, och det är naturligt att man är öppen för flera möjliga spår och misstankar. I det här fallet har det dock misskötts på ett sätt som inte är acceptabelt i en rättsstat. Sökandet efter Olof Palmes mördare resulterade i trakasserier av svenska kurder under lång tid. När utredningen nu är avslutad är det läge att göra upp med de misstag som har begåtts och be dem som drabbats om ursäkt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att agera för att den svenska regeringen ska be de svenska kurder som felaktigt anklagades för inblandning i Palmemordet om ursäkt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:476 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:476 av Håkan Svenneling (V)
Upprättelse för de svenska kurderna i Palmeutredningen

Håkan Svenneling har frågat mig om jag avser att agera för att den svenska regeringen ska be de svenska kurder som felaktigt anklagades för inblandning i Palmemordet om ursäkt.

En förundersökning syftar till att utreda vem som kan misstänkas för ett brott. En förundersökning ska bedrivas objektivt och det är vanligt att man i förundersökningar utreder olika uppslag. Utredningen om mordet på Olof Palme är Sveriges största mordutredning och som vi alla vet har det funnits en mängd olika uppslag.

Den svenska förvaltningsmodellen innebär att en förvaltningsmyndighet, som Åklagarmyndigheten är, har en självständig ställning i förhållande till den politiska makten. Varken regeringen eller riksdagen får bestämma hur en förvaltningsmyndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller som rör tillämpningen av lag. Åklagare är helt självständiga i sitt beslutsfattande även inom myndigheten.

Den som har varit frihetsberövad såsom anhållen eller häktad utan att sedan bli dömd för gärningen har i regel rätt till ersättning av staten och detta är något som hanteras av Justitiekanslern (JK). Både Justitieombudsmannen (JO) och JK har till uppgift att utöva tillsyn över dem som utövar offentlig verksamhet. I detta ligger att JO och JK ska granska om befattningshavare inom det allmänna följer de regler som gäller för verksamheten och att de i övrigt fullgör sina skyldigheter. JO ska särskilt se till att domstolar och förvaltningsmyndigheter i sin verksamhet följer regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet och att medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter inte kränks.

Stockholm den 25 november 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.