Till innehåll på sidan

Ursprungsmärkning av produkter från Västsahara

Skriftlig fråga 2009/10:735 av Berliner, Agneta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-04-16
Anmäld
2010-04-16
Besvarad
2010-04-21
Svar anmält
2010-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 april

Fråga

2009/10:735 Ursprungsmärkning av produkter från Västsahara

av Agneta Berliner (fp)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Marocko ockuperade Västsahara 1975 och har i dag kontroll över två tredjedelar av territoriet. Sveriges hållning är tydlig avseende att Marocko därmed för egen vinning inte har rätt att utnyttja de naturresurser som finns i Västsahara. Uppdrag granskning visade i början av mars hur fisk från det ockuperade Västsaharas fiskevatten hamnade i svenska butiker i form av Omega 3-produkter. Av programmet framgick att en del av fångsten från bland annat nordiska båtar processas till fiskolja, som sedan säljs vidare till Norge där Omega 3-kapslarna tillverkas.

Det har tidigare upptäckts att tomater i Sverige kommer från en producent med odlingar både i Västsahara och Marocko. Ursprungslandet uppgavs vara Marocko. Varken EU:s fiskeavtal med Marocko eller associeringsavtalet med Marocko innehåller bestämmelser om ursprungsmärkning. Den konsument som inte vill gynna handeln med varor från Marockos exploatering av de ockuperade delarna av Västsahara har svårt att skilja dessa från andra marockanska varor. Detta blir sannolikt ett mer omfattande problem i takt med att företag från andra länder etablerar sig för att dra nytta av västsahariska naturresurser.

Marocko bygger nu upp tre exportinriktade ekonomiska frizoner som ger skatteförmåner till industriföretag som etablerar sig där. Ministern har tidigare agerat när det gäller fiskeavtalet mellan EU och Marocko för att Marocko inte ska exploatera fiskeresurser som tillhör Västsahara utan att det västsahariska folket ska gynnas av detta.

Mot bakgrund av informationen om Omega 3 vill jag fråga jordbruksministern om han avser att vidta några åtgärder för att få till stånd en tydlig ursprungsmärkning av konsumtionsvaror som odlats och/eller producerats på västsaharisk mark och från västsahariskt vatten.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:735 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 21 april

Svar på fråga

2009/10:735 Ursprungsmärkning av produkter från Västsahara

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Agneta Berliner har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att få till stånd en ursprungsmärkning av konsumtionsvaror från västsaharisk mark och dess vatten.

Märkning av livsmedel är ett område där det finns gemensamma regler inom EU. Det är i dag obligatoriskt att ange ursprunget för nötkött, honung och fisk. Dessutom finns gemensamma kvalitetsnormer för frukt och grönsaker i EU som sedan den 1 januari 2008 ställer krav på att ursprungsland ska anges för all färsk frukt och alla färska grönsaker som säljs till konsument. Det är annars frivilligt att ange ursprunget på andra livsmedel, men informationen måste vara korrekt och får inte vara vilseledande. Ett stort arbete med en översyn av de generella märkningsreglerna och reglerna för näringsvärdesdeklaration pågår som bäst inom EU. Ursprungsmärkning är en av frågorna där kommissionen i sitt förslag har tydliggjort reglerna för vad ett livsmedels ursprung eller härkomst betyder i syfte att minska risken för att konsumenten blir vilseledd.

När det gäller fiskepartnerskapsavtalet mellan EU och Marocko går detta ut den 27 februari 2011. Den 2 mars tillskrev jag kommissionären Damanaki med anledning av den utvärdering som kan förutses inför omförhandlingen. Jag uttryckte där som särskilt svenskt önskemål att utvärderingen skulle pröva hur avtalet kommer den sahariska befolkningen till del. För att avtalet ska vara i enlighet med internationell rätt krävs att intäkterna från fisket på ockuperat område kommer den sahariska befolkningen i Västsahara till del. Regeringen agerar i enlighet med internationell rätt.

För företagen utgör OECD:s riktlinjer för multinationella företag och principerna i FN Global Compact frivilliga, universella riktlinjer. Med anledning av de krav på ursprungsmärkning av många livsmedel som redan finns och den pågående översynen av de allmänna märkningsreglerna anser jag att det finns förutsättningar för konsumenterna att göra etiska och miljömässiga val vid sina inköp. Jag avser därför inte att vidta några ytterligare åtgärder i nuläget.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.