USA-attack i Jemen

Skriftlig fråga 2002/03:95 av Ohly, Lars (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-08
Anmäld
2002-11-08
Besvarad
2002-11-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2002-11-20
Svar anmält
2002-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 november

Fråga 2002/03:95

av Lars Ohly (v) till utrikesminister Anna Lindh om USA-attack i Jemen

Den amerikanska senaten har fastslagit att amerikansk militär kan frita amerikaner som riskerar att ställas inför ett annat lands eller internationell domstol. Man har infört militärdomstolar inför vilka man i hemlighet ska kunna ställa misstänkta terrorister inför rätta @ ståndrätter, där dessa inte kan överklagas. Den 6 november genomförde amerikansk militär mord på sex människor misstänkta för terrorism i Jemen. Det skedde med ett godkännande i förväg av president Bush och med den jemenitiska regeringens tillåtelse. Den jemenitiska regeringen bär sin del av skulden, men huvudanstiftare till brottet torde USA och president Bush vara. Det är svårt för ett litet fattigt land att motsätta sig krav från en ekonomisk och militär stormakt. Morden föregicks inte ens av någon ståndrätt och var ett brott mot den bindande Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter från 1966 art. 6, som säger att "Varje människa har en inneboende rätt till liv. Denna rätt skall skyddas genom lag. Ingen skall godtyckligt berövas sitt liv" (vilken USA undertecknat) och art. 11 i den Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948, där det sägs att "Envar, som blivit anklagad för straffbar gärning, har rätt att betraktas som oskyldig, till dess hans skuld blivit lagligen fastställd vid offentlig rättegång, under vilken han åtnjuter alla för sitt försvar nödiga garantier." Jag vill följaktligen fråga utrikesminister Anna Lind:

Vad avser ministern att göra i EU och FN för att förmå USA och dess president att respektera internationella fördrag om mänskliga, medborgerliga och politiska rättigheter man själv undertecknat?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:95 besvarad av

den 20 november

Svar på fråga 2002/03:95 om USA-attack i Jemen

Utrikesminister Anna Lindh

Lars Ohly har, bland annat mot bakgrund av raketattacken i Jemen den 4 november, frågat mig vad jag tänker göra i EU och FN för att förmå USA och dess president att respektera internationella fördrag om mänskliga, medborgerliga och politiska rättigheter som USA självt undertecknat.

Det är en grundmurad svensk uppfattning att terroristbekämpningen måste respektera de mänskliga rättigheterna. Detta är också EU:s linje, vilket bland annat framhölls i den danske statsministern Fogh Rasmusens anförande i FN i september. Regeringens deklaration vid den utrikespolitiska debatten i riksdagen i februari betonade att Sverige och EU med kraft måste delta i kampen mot internationell terrorism, men att behovet att agera snabbt inte får medföra att den enskildes rätt kränks. I mitt tal inför FN:s generalförsamling i september framhöll jag att grogrunden för terrorismen successivt försvinner i stater där social rättvisa och respekt för de mänskliga rättigheterna råder.

Vad gäller raketattacken i Jemen sade jag den 5 november att den utgjorde en summarisk avrättning som strider mot de mänskliga rättigheterna. Jag framhöll också att alla individer måste behandlas enligt folkrätten, annars kan vilket land som helst börja avrätta personer som de anser vara terrorister. Sverige har alltid tagit avstånd från utomrättsliga avrättningar, oavsett var de har skett.

Vi framhåller således i relevanta forum vår uppfattning att terroristbekämpningen måste respektera de mänskliga rättigheterna. Dessa utgångspunkter kommer även fortsättningsvis att vägleda Sveriges deltagande i EU:s och FN:s arbete mot terrorism.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.