Utbildning om funktionsnedsättning

Skriftlig fråga 2013/14:67 av Dingizian, Esabelle (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-21
Anmäld
2013-10-22
Besvarad
2013-10-30
Svar anmält
2013-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 oktober

Fråga

2013/14:67 Utbildning om funktionsnedsättning

av Esabelle Dingizian (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Regeringen har i sin strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken belyst behoven av att inom skola och förskola öka kunskaperna om funktionsnedsättningar och om de konsekvenser dessa kan medföra för kunskapsutvecklingen. Skolmyndigheterna har bland annat som delmål att öka kunskapen om funktionsnedsättningar bland skolhuvudmän och personal i skola och förskola, om de konsekvenser för barns, elevers och vuxnas lärande och kunskapsutveckling som en funktionsnedsättning kan medföra. Att rektorernas kunskap om detta behöver stärkas visar forskning från bland annat Högskolan i Jönköping. Den visar på betydande kunskapsbrister om skolans möjligheter att genom sättet att organisera undervisningen och skolan kompensera elever med funktionsnedsättning.

Skolverket ska nu under hösten revidera de mål som ska gälla för upphandlingen av det statliga rektorsprogrammet. Då finns också möjligheten att råda bot på kunskapsbrister om funktionsnedsättningar och om hur en lär- och skolmiljö kan skapas som ger alla elever möjlighet att lyckas i skolan. Det är nödvändigt att dessa perspektiv blir en självklar del av den statliga rektorsutbildningen.

Jag vill därför fråga:

Är utbildningsministern beredd att ta initiativ som ger den svenska skolan en rektorsutbildning som fördjupar kunskaperna om olika funktions­nedsättningar och om hur skolan kan arbeta för att kompensera för dessa?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:67 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 30 oktober

Svar på fråga

2013/14:67 Utbildning om funktionsnedsättning

Utbildningsminister Jan Björklund

Esabelle Dingizian har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ som ger den svenska skolan en rektorsutbildning som fördjupar kunskaperna om olika funktions­nedsättningar och om hur skolan kan arbeta för att kompensera för dessa.

Rektorn har enligt skollagen ett ansvar för att alla elever i behov av särskilt stöd också får stöd för att ges möjlighet att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås.

Av förordningen (2011:183) om befattningsutbildning för rektorer och annan personal med motsvarande ledningsfunktion i skola, förskola och fritidshem samt fortbildning för rektorer framgår att syftet med utbildningen är att ge bl.a. rektorer kunskaper om de krav som anges i föreskrifter som gäller inom skolan, förskolan och fritidshemmet. Det framgår också att målet med utbildningen bl.a. är att ge sådana kunskaper att rektorn kan ansvara för att elever och barn får en likvärdig och rättssäker utbildning och att rektorn kan skapa förutsättningar för måluppfyllelse på såväl individ- som verksamhetsnivå. Självklart är elever med funktionshinder inkluderade i detta.

Det är Statens skolverk som enligt förordningen närmare anger de mål som ska gälla för utbildningen och myndigheten har att utgå från vad som anges i nämnda förordning när målen för befattningsutbildningen fastställs.

Regeringen har fastställt En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011–2016. Där framgår en rad delmål som syftar till att förbättra förutsättningarna för och kunskaperna om elever

med funktionshinder i skolan. Skolmyndigheterna fick i oktober 2011 i uppdrag att arbeta med dessa delmål. Exempelvis ska kunskapen öka bland skolhuvudmän och personal i skola och förskola om de konsekvenser för barns, elevers och vuxnas lärande och kunskaps­utveckling som en funktionsnedsättning kan medföra.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.