Till innehåll på sidan

Utbildningsplatser inom komvux vid en lågkonjunktur

Skriftlig fråga 2007/08:505 av Larsson, Katja (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-14
Anmäld
2007-12-14
Besvarad
2007-12-19
Svar anmält
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2007/08:505 Utbildningsplatser inom komvux vid en lågkonjunktur

av Katja Larsson (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Regeringens neddragning av stödet till vuxenutbildningen med 600 miljoner och ändrade beräkningsgrunder för hur resterande del ska betalas ut i form av ett generellt finansiellt stöd till kommunerna har av en händelse råkat sammanfalla med den rådande högkonjunkturen.

I min hemkommun Burlöv märks detta på komvux genom att söktrycket på gymnasialt komvux har lättat betydligt. Det är glädjande att människor i högre utsträckning än tidigare får arbete och inte minst glädjande är att fler utlandsfödda får arbete. Vi vet emellertid att konjunkturen vänder och att en lågkonjunktur är förestående. Frågan är bara när och hur djup lågkonjunkturen blir. Det är dessutom så att lågutbildade och invandrare är de grupper som först blir arbetslösa vid en konjunktursvacka. Hade det varit lågkonjunktur i dag hade komvux tvingats neka ca 50 procent av 200 studerande.

Vi vet också att det tar minst två år från den tidpunkt man börjar planera en kortare utbildning till dess att effekterna av utbildningen börjar märkas i form av minskad arbetslöshet och ökad anställningsbarhet. Denna problematik är speciellt intressant och viktig för en kommun som Burlöv med hög andel invandrare och en befolkning med låg utbildningsnivå.

Jag vill därför fråga ministern vilka initiativ han har tagit för att möta behovet av utbildningsplatser inom vuxenutbildningen vid nästa lågkonjunktur.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:505 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:505 Utbildningsplatser inom komvux vid en lågkonjunktur

Utbildningsminister Jan Björklund

Katja Larsson har frågat mig vilka initiativ jag har vidtagit för att möta behovet av utbildningsplatser inom vuxenutbildningen vid nästa lågkonjunktur.

Behovet av vuxenutbildning varierar med konjunkturläget. Regeringen aviserade redan i budgetpropositionen för 2007 att det riktade statsbidraget skulle avskaffas i snabbare takt då det bedömdes bli alltför styrande i fråga om omfattning och innehåll. I budgetpropositionen för 2008 föreslog regeringen nya resurser till de eftergymnasiala yrkesutbildningarna. Regeringen har aviserat förslag om ytterligare 400 miljoner kronor till yrkesutbildning, inklusive studiestöd, för vuxna fram till år 2010. Till yrkesutbildning räknas också kompletterande utbildningar där staten finansierar drygt 2 000 platser.

Trots de gjorda neddragningarna har dock många kommuner valt att anpassa finansieringen så att en fortsatt hög volym kan behållas. Detta är en del av det kommunala självstyret som innebär att dessa frågor måste initieras, anpassas och genomföras av kommunerna i samverkan med övriga politikområden. Kommunerna kan bättre än staten avgöra invånarnas behov av utbildning, vilket kommunerna själva ofta påpekar. Varje enskild kommun ansvarar för hur mycket resurser som ska avsättas till vuxenutbildningen. Så är även fallet i lågkonjunktur.

Även från regeringens sida måste vi givetvis vidta åtgärder om det konjunkturella läget ändras. Exakt vilken typ av åtgärder det skulle kunna bli fråga om är i dag svårt att säga då detta beror på hur konjunkturen utvecklas.

Vuxenutbildningen är en viktig samhällelig insats och viktiga utredningar pågår inom området, nämligen Yrkeshögskoleutredningen (dir. 2007:50) och utredningen om en fristående vuxenutbildning (dir. 2007:32). Det har även beslutats om en arbetsgrupp som ska utreda rätten till gymnasial vuxenutbildning och gymnasial vuxenutbildning för utvecklingsstörda.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.