Till innehåll på sidan

Uteblivna resultat av åtgärder mot den grova kriminaliteten

Skriftlig fråga 2020/21:2654 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-26
Överlämnad
2021-04-27
Anmäld
2021-04-28
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Jag har i tidigare frågor ställda till justitie- och migrationsministern undrat vad regeringen egentligen gör för att komma till rätta med brottsligheten i Sverige, och då särskilt den grova.

Brottsligheten har eskalerat, och regeringen tycks sakna både vilja och politiska verktyg för att åtgärda problemen. I svaret på en av frågorna (2020/21:500) skriver ministern:

Regeringen ser mycket allvarligt på den grova kriminaliteten och har under de senaste åren vidtagit en lång rad åtgärder för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Vi har genomfört en rad straffskärpningar, till exempel när det gäller vapenbrott och allvarliga våldsbrott, och vi har haft framgångsrika amnestier för vapen och explosiva varor.

Vidare skriver ministern:

Regeringens arbete för att motverka den grova kriminaliteten fortsätter med oförminskad kraft.

Det har snart gått ett halvår sedan svaret på den frågan kom från ministern. Och likväl tycks brottsligheten härska i landet som aldrig förr. Den senaste helgens inslag av sprängningar och mordförsök vittnar just om detta.

Samnytt rapporterar om att under natten mot fredagen skedde en kraftig detonation i anslutning till en balkong i en fastighet i Farsta. Två balkonger skadades, liksom flera rutor. Ingen person skadades. En förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse är inledd. Detta var den andra sprängningen i Farsta på ett par dagar. En person greps sedermera misstänkt för inblandning.

Vidare skriver Samnytt:

På fredagsmorgonen hittades en man med knivskador i Mölndal. Under morgonen greps tre personer, två män och en kvinna, misstänkta för mord- alternativt dråpförsök.

På fredagseftermiddagen skadades en man svårt i en skottlossning på en restaurang på Iggebygärdet i Västerås. Mannen i 20-årsåldern var svårt skadad och opererades akut. Läget ska dock ha varit stabilt. Polisen har inlett en förundersökning gällande försök till mord alternativt grov misshandel och en anmälan om grovt rån då två personer på platsen ska ha tvingats ge ifrån sig sina tillhörigheter.

I fredags påträffades också en man i 35-årsåldern med skärskador i Slottsparken i Örebro. Enligt personen som larmade polis rörde det sig om en knivskärning. Skadeläget för mannen var då okänt.

Tidigt på lördagsmorgonen var det i ett bostadsområde i Skogås nästa sprängning skedde. Explosionen skedde i direkt anslutning till en bostad men ingen person ska ha skadats. En förundersökning gällande grovt olaga hot och allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Sent på söndagskvällen attackerades och skadades en man i Märsta. Exakt hur och med vad han skadats är dock oklart. Offret själv har inte velat talat om några detaljer. Polisen utreder attacken som mordförsök.

Strax efter midnatt under natten mot måndagen larmades polis till Skäggetorp där någon skjutit mot en fastighet. På platsen hittade man skador på huset. Ingen person skadades i skjutningen. Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Att regeringen förlorat kontrollen över landet är det nog ingen som längre ifrågasätter, oavsett ministerns olika svar om åtgärder som man vidtar. Hur länge ska det få fortsätta innan dessa utlovade åtgärder börjar synas, är det nog många som undrar. För än kan nämligen de flesta svenskar inte se något resultat av de utlovade åtgärderna.

Om regeringen hade tagit sitt ansvar hade man i stället lämnat över makten till andra partier som har verktygen för att komma till rätta med problemen och därmed kunna återskapa ett tryggt samhälle som våra skötsamma medborgare förtjänar.

Jag vill med anledning av detta fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När kan svenska folket egentligen förvänta sig att regeringens åtgärder ger resultat, och vilka andra åtgärder är ministern beredd att vidta för att komma till rätta med brottsligheten i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2654 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/01723 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2654 av Björn Söder (SD)
Uteblivna resultat av åtgärder mot den grova kriminaliteten

Björn Söder har frågat mig när det svenska folket kan förvänta sig att regeringens åtgärder mot grov kriminalitet ger resultat, och vilka andra åtgärder som jag är beredd att vidta för att komma till rätta med brottsligheten i Sverige.

Regeringen ser mycket allvarligt på den grova kriminaliteten och har därför presenterat 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet, det mest omfattande i Sveriges historia. Programmet genomförs punkt för punkt.

Skärpt straff för grovt vapenbrott gör att vi nu kan häkta och lagföra rekordmånga kriminella. Hemlig dataavläsning gör att vi kan ta del av deras kommunikation. Mer kamerabevakning på gator och torg gör att vi kan störa ut öppen narkotikahandel. Detta innebär att rättsväsendet har fått en rad nya verktyg för att komma åt kriminaliteten. Idag är 1 000 fler frihetsberövade jämfört med för två år sedan.

Arbetet fortsätter och flera angelägna utredningar utgör, eller kommer att utgöra, underlag för fortsatt lagstiftningsarbete. En utredare överlämnade i slutet av förra året förslag som ska förbättra förutsättningarna för polisen att göra husrannsakan för att leta efter vapen och andra farliga föremål. I maj redovisas en utredning som bl.a. ska överväga frågan om kronvittnen, om stöd och skydd till vittnen samt om skärpta straff för övergrepp i rättssak. Gängbrottsutredningen, som redovisas i augusti, ska överväga en rad straffrättsliga åtgärder mot brott i kriminella nätverk. Det handlar bl.a. om skärpta straff för brott med kopplingar till kriminella uppgörelser, för narkotikaförsäljning och för dem som involverar unga i kriminalitet. Förverkandeutredningen ser över möjligheterna att på ett effektivare sätt kunna ta brottsvinster från kriminella.

Därutöver har regeringen i vårändringsbudgeten för 2021 föreslagit att Brottsförebyggande rådet för innevarande år tillförs sex miljoner kronor för att sprida arbetsmetoden Sluta skjut till fler orter i Sverige.

Men det räcker inte med att rättsväsendet har fått nya verktyg, det är också en fråga om rättsväsendets resurser. Regeringen har gjort den största satsningen någonsin på Polismyndigheten. Vid årsskiftet nåddes nya rekordnivåer. Polismyndigheten har aldrig tidigare haft så många anställda och det har aldrig tidigare funnits så många poliser. Allmänhetens förtroende för polisen har stadigt ökat och ligger nu på den högsta nivån sedan den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) började genomföras.

Vi ser också en positiv utveckling över tid när det gäller andelen återfall i brott. De senaste 20 åren har andelen intagna som återfaller i brott minskat. För att stärka det återfallsförebyggande arbetet ytterligare så har regeringen i vårändringsbudgeten för 2021 föreslagit att Kriminalvården för innevarande år tillförs sex miljoner kronor för samordnade insatser vid villkorlig frigivning, så kallad inslussning. Samtidigt genomförs en stor expansion av antalet platser i Kriminalvården.

Jag vill understryka att både brotten och brottens orsaker måste bekämpas. För att åstadkomma detta behövs ett långsiktigt och strukturerat brottsförebyggande arbete som involverar hela samhället. Regeringens skrivelse Tillsammans mot brott, det första nationella brottsförebyggande programmet på 20 år, har följts upp i en redovisning som överlämnades till riksdagen i slutet av förra året. När det gäller brottsförebyggande insatser har regeringen till exempel gett Socialstyrelsen ett uppdrag som omfattar medel för sociala insatser för barn och unga i utsatta områden, i syfte att minska risken för att barn och unga dras in i eller på andra sätt drabbas av kriminalitet.

Regeringens arbete för att motverka den grova kriminaliteten fortsätter således med oförminskad kraft.

Stockholm den 5 maj 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.