Utfallet av extratjänster

Skriftlig fråga 2017/18:1415 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-31
Överlämnad
2018-06-01
Anmäld
2018-06-04
Svarsdatum
2018-06-13
Sista svarsdatum
2018-06-13
Besvarad
2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Dagens industri skriver om utfallet av extratjänster, vilket är regeringens paradnummer inom arbetsmarknadspolitiken. Det kostar ca 28 miljarder under fyra år. Extratjänsterna kostar miljarder och är dyrare än andra åtgärder och ger färre riktiga jobb visar den utvärdering som är gjord av tidningen. I Gävleborg är arbetslösheten närmare 1 procent lägre på grund av extratjänsterna än vad den verkliga arbetslösheten är. Orsaken är att aktiviteten klassas som jobb i Arbetsförmedlingens statistik.

En uppgift som har fått stor spridning i medierna via TT är påståendet om att extratjänster skulle leda till ett jobb i en icke-subventionerad åtgärd. TT skrev att det var 37 procent som skulle fått det. Enligt Arbetsförmedlingens statistik stämmer inte det alls – utan det är 6–8 procent som får ett jobb efter en extratjänst.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra utfallet av extratjänsterna så att fler kommer i en icke-subventionerad anställning efter avslutande av extratjänst?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1415 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)



A2018/

01251/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1415 av Lars Beckman (M)
om utfallet av extratjänster

Lars Beckman har frågat mig vad jag avser vidta för åtgärder för att förbättra utfallet av extratjänsterna så fler kommer i en icke-subventionerad anställning efter avslutande av extratjänst.

Genom eget arbete och egen lön stärks individerna med extratjänster. Forskning visar att subventionerade anställningar ökar möjligheterna till mer varaktigt fäste på arbetsmarknaden. Situationen på arbetsmarknaden kan förbättras direkt för den med extratjänst eller successivt i möjlig kombination med andra subventionerade anställningar eller insatser. Förutom att individerna med extratjänster blir stärkta och får en förbättrad position på arbetsmarknaden innebär extratjänsterna även att välfärden stärks med välbehövliga resurser.

Vi följer insatsen noga i dialog med Arbetsförmedlingen och under flertal olika arbetsplatsbesök i landet har jag fått uppfattningen att extratjänsterna innebär ett verkligt tillskott till verksamheterna i äldreboenden, skolor och andra verksamheter som har extratjänster.

Samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedlingen är viktig för att extratjänsterna ska leda till en varaktigt bättre position på arbetsmarknaden för de som haft extratjänst.


Stockholm den 13 juni 2018

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.