utfiskning i Bottenhavet

Skriftlig fråga 1997/98:797 av Ottosson, Roy (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-05-28
Anmäld
1998-06-02
Besvarad
1998-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:797 av Roy Ottosson (mp) till jordbruksministern om utfiskning i Bottenhavet

Nu drar det ihop sig till ännu ett "fiskekrig" längs Norrlandskusten. Flera stora trålare har kommit dit upp och dammsuger havet på främst strömming. Fångsten landas till havs på ett utländskt moderfartyg för leverans till andra länder.

Kustfisket hotas. Trålarna är så effektiva och maskstorlekarna så små att havet riskerar att bli utarmat för flera år framöver. Norr om Nynäshamn tillåts trängre trålar än i övriga Östersjön. Kvoten av strömming riskerar ta slut redan under våren och de lokala fiskarna som skall leva hela året blir utan. Liknande rovfiske av stora trålare utifrån har förekommit tidigare och erfarenheten förskräcker. Utfiskningen av torsk i slutet av 80-talet har sålunda medfört att i stort sett ingen torsk finns kvar numera. Ändå tycks detta nu vara på väg att upprepas. Men den här gången är det den för det kustnära fisket viktiga strömmingen som drabbas, vilket kan få ödesdigra konsekvenser. På 60-talet skedde en utfiskning av strömming av en söderifrån kommande armada av trålare, och det tog då många år innan fisket återhämtade sig.

Hur avser ministern att verka för att förhindra en utfiskning av strömming i Bottenhavet som slår ut stora delar av det kustnära, lokala fisket?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:797 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:797 om utfiskning i Bottenhavet
    Jordbruksminister Annika Åhnberg

Roy Ottosson har frågat mig om hur jag avser verka för att förhindra en utfiskning av strömming i Bottenhavet som slår ut stora delar av det kustnära, lokala fisket.

Det svenska fisket skall bedrivas på ett hållbart sätt. Ett optimalt nyttjande av fiskbestånden skall nationellt uppnås genom att försiktighetsprincipen tillämpas och den biologiska mångfalden säkerställs. Fisket efter sill och strömming i Östersjön regleras internationellt av Fiskerikommissionen för Östersjön (IBSFC), där samtliga länder gränsande till Östersjön deltar. I september varje år före det aktuella fiskeåret fastställs med stöd av rekommendationer från Internationella havsforskningsrådet (ICES) det maximala fångstuttaget för kommande kalenderår. I den del av Östersjön som begränsas av latituden N5930, dvs. huvudsakligen Bottenhavet samt Bottenviken, är för år 1998 högsta tillåtna uttag 110 000 ton sill och strömming. Kvantiteten får fiskas endast av Sverige och Finland. Sveriges andel av denna kvot är 19 820 ton. Historiskt har endast en mycket liten del av den svenska kvoten fiskats upp. Under åren 1996 och 1997 fiskades exempelvis endast 3 400 respektive 4 700 ton av tilldelad kvot.

Det nu pågående fisket sker helt i enlighet med de för området gällande bestämmelserna. Fisket är däremot såtillvida ovanligt att denna typ av fartyg normalt inte bedriver trålfiske i detta område. Varje svensk fiskare är ålagd att redovisa sitt fiske senast 48 timmar efter landning vilket innebär att Fiskeriverket har mycket god kännedom om fångstmängder i det aktuella området. Intill den 28 maj 1998 hade inrapporterats en fångstmängd av sill och strömming uppgående till ca 2 000 ton. Fiskeriverket följer fisket kontinuerligt och kan vidta åtgärder vid alarmerande situationer. Vid behov kan Fiskeriverket genom att utfärda föreskrifter stoppa eller i olika avseenden begränsa fisket.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.