Utflaggningen av färjetrafiken

Skriftlig fråga 2013/14:413 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-12
Anmäld
2014-02-17
Besvarad
2014-02-19
Svar anmält
2014-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 februari

Fråga

2013/14:413 Utflaggningen av färjetrafiken

av Christina Oskarsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Statsrådet och regeringen säger sig ha en arbetslinje, men den tycks i så fall enbart gälla på land och inte till sjöss. Regeringen har slösat bort två valperioder – mer än åtta år – på att fördröja frågan om tonnageskatt. Dödsstöten kom när en ny utredning tillsattes i januari 2013 med uppgift att bli klar i november 2014. Frågan är vilka sjöfartsjobb som då finns kvar.

I en debattartikel nyligen påtalar Kenny Reinhold, avdelningsordförande Seko sjöfolk, detta. Senast ut är TT-Line, vars färja Nils Dacke nu börjar gå från Trelleborg till Swinoujscie i stället för till Travemünde. I samband med detta har färjan har fått polsk flagg, 70 ombordanställda har sagts upp och lönerna sänkts. Han skriver: Förutsättningarna för den svenska sjöfarten är helt enkelt för dåliga i förhållande till den internationella konkurrensen. Regeringens ovilja att införa tonnagebeskattning, förenkla regler och införa billigare flagg, spelar en avgörande roll, samtidigt som rederierna också har ett ansvar att främja en långsiktig och hållbar utveckling av den svenska sjöfarten. Vidare: Konkurrensneutralitet handlar om villkor och förutsättningar. Det vi och de andra fackliga sjö- och hamnförbund runt Östersjön tillsammans arbetar för är att rederierna inte längre ska konkurrera om vem som har sämst arbetsvillkor och lägst löner, utan istället börja konkurrera om god service och hög kvalitet.

 Statsrådet och regeringen har ett tungt ansvar för att utvecklingen urartat, inte minst genom sin handläggning av tonnageskattefrågan.

Jag har följande fråga:

Vilka initiativ tar statsrådet mot utflaggningen av färjetrafiken?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:413 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 19 februari

Svar på fråga

2013/14:413 Utflaggningen av färjetrafiken

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Christina Oskarsson har frågat mig vilka initiativ jag tar mot utflaggningen av färjetrafiken.

Sjöfarten spelar en viktig roll för Sverige, som är beroende av effektiva och konkurrenskraftiga sjötransporter. Omkring 90 procent av Sveriges utrikeshandel transporteras sjövägen någon gång i transportkedjan. Nästan 30 miljoner passagerare åker årligen med färjor mellan Sverige och våra grannländer. Regeringen är samtidigt medveten om att svensk sjöfart verkar på en global marknad med hård internationell konkurrens.

I syfte att stärka svensk sjöfarts konkurrenskraft presenterade regeringen i januari 2013 en handlingsplan – ”Svensk sjöfartsnäring – handlingsplan för förbättrad konkurrenskraft”. Handlingsplanen innehåller en mängd åtgärder som jag menar sammantaget kommer att förbättra konkurrenssituationen för svensk sjöfart. En utredning om tonnageskatt och andra stöd för sjöfartsnäringen är tillsatt med det uttalade syftet att öka andelen svenskflaggade fartyg i den svenska handelsflottan. Jag förutsätter att Christina Oskarsson, liksom jag själv, vill ha ett väl analyserat beslutsunderlag som kan ligga till grund för lagstiftning.

I enlighet med handlingsplanen har regeringen nyligen ansökt om en ändring av våra regler för sjöfartsstöd hos EU-kommissionen. Syftet är att fler typer av fartyg, exempelvis kabelläggare och mätfartyg, ska få möjlighet att ansöka om stöd. Det pågår dessutom en utredning som kommer leda fram till förslag till ett antal förenklingar med anknytning till fartygsregistret. Handlingsplanen innehåller också möjliga åtgärder för att underlätta införandet av de skärpta svavelkraven och andra kommande miljökrav. Det kan t.ex. handla om att stödja angelägna ansökningar om EU-bidrag till pilotprojekt med miljöanknytning. Regeringen har även gett Transportstyrelsen ett uppdrag om övervakning och sanktionssystem med koppling till svaveldirektivet.

Det är min övertygelse att de åtgärder vi redan genomfört samt de som nu pågår sammantaget kommer att påverka valet av flagga för rederierna. Jag tror att såväl lastfartygs-, passagerar- som andra rederier kommer välja att ha kvar fartyg i det svenska registret men även låta fartyg vända tillbaka till den svenska flaggan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.