Utförsäkring av covidsjuka

Skriftlig fråga 2020/21:15 av Ida Gabrielsson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-09-09
Överlämnad
2020-09-09
Anmäld
2020-09-10
Sista svarsdatum
2020-09-16
Svarsdatum
2020-09-21
Besvarad
2020-09-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Tusentals svenskar kan vara långtidssjuka i covid-19. Enligt opinionsföretaget Novus beräkningar har omkring 150 000 svenskar upplevt covid-19-liknande symtom i mer än 10 veckor.

Sveriges Radios Ekot har varit i kontakt med 14 personer som beskriver svåra ihållande symtom och samtidigt uppger att de riskerar att förlora eller redan har förlorat sin sjukpenning. Det är framför allt i samband med att de går över 180 dagar med sjukersättning, då Försäkringskassan enligt den så kallade rehabiliteringskedjan prövar arbetsförmågan mot normalt förekommande arbete, som man riskerar att bli utförsäkrad.

Enligt en patientförening för covidsjuka, med drygt 700 medlemmar, är det mer regel än undantag att den här gruppen misstros av Försäkringskassan.

En av de drabbade som nämns i inslaget i Ekot är 44-åriga Frida Farm. Fyra månader efter att hon insjuknade vittnar hon om hög feber, hjärtklappning och andningssvårigheter ungefär hälften av tiden. Trots flera läkarintyg bedömer Försäkringskassan att hon kan jobba heltid.

Nu menar delar av läkarprofessionen att okunskapen om covid-19 och hur den kan påverka människor på längre sikt bör leda till en mer tillåtande bedömning från Försäkringskassan, framför allt i förhållande till 180-dagarsgränsen i rehabiliteringskedjan.

Vänsterpartiet är mycket kritiskt till hur rehabiliteringskedjan är konstruerad och hur den fungerar. Vi anser att den bör slopas, till förmån för en mer flexibel handläggning. Med en sådan modell hade detta problem inte uppstått. I det läge vi är i nu vill Vänsterpartiet att regeringen agerar skyndsamt för att de som drabbas av långvarig covid-19 inte ska förlora sin ekonomiska trygghet.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att långvarigt covidsjuka inte ska riskera bli utförsäkrade?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:15 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)




Svar på fråga 2020/21:15 av Ida Gabrielsson (V)
Utförsäkring av covidsjuka

Ida Gabrielsson har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att långvarigt covidsjuka inte ska riskera att bli utförsäkrade.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att mildra konsekvenserna av pandemin. Bland annat beslutade regeringen i juni om tillfälliga undantag som innebär att sjukskrivna under vissa förutsättningar inte ska prövas mot normalt förekommande arbeten efter rehabiliteringskedjans dag 180 och dag 365. Avsteget från tidsgränserna genomfördes för att skapa ekonomisk trygghet för dem som inte kan få den vård- eller rehabilitering de behöver för att kunna återgå i sitt arbete och detta beror på covid-19. Regeringen har även gett Försäkringskassan i uppdrag att analysera effekterna på sjukförsäkringen och de sjukskrivnas rätt till ersättning med anledning av covid-19. Vi kommer att föra dialog med Försäkringskassan för att informera oss om hur myndigheten nyttjar de tillfälliga bestämmelserna.

Det är konsekvenserna som en sjukdom har för den enskilde individens arbetsförmåga som styr rätten till ersättning i sjukförsäkringen. Rätten till sjukpenning avgörs i sig inte av vilken diagnos man har. Bakgrunden till det är att en viss sjukdom kan påverka människor på olika sätt. Regeringen har i utredningen om en trygg sjukförsäkring med människan i centrum tagit emot förslag om bland annat en mer flexibel rehabiliteringskedja och hur Försäkringskassans prövning av arbetsförmåga kan bli mer begriplig. Förslagen bereds nu i Regeringskansliet.  Regeringen analyserar fortlöpande skyddsbehoven på grund av pandemin och kommer att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att värna människors liv, hälsa och jobb. Sjukförsäkringen ska vara begriplig och ge trygghet. Människor som drabbas av sjukdom ska kunna lita på sjukförsäkringen när de inte kan arbeta.

Stockholm den 21 september 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.