Utförsel av stulen koppar

Skriftlig fråga 2012/13:405 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-15
Anmäld
2013-03-19
Besvarad
2013-03-27
Svar anmält
2013-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 mars

Fråga

2012/13:405 Utförsel av stulen koppar

av Hans Olsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Kopparstölderna plågar såväl den svenska järnvägstrafiken som väsentliga kulturvärden. Tåg försenas genom att koppar stjäls från ledningar, och kyrkor vandaliseras när koppartak rivs bort av tjuvar.

Infrastrukturministern menade för ett år sedan att omvänd moms var lösningen, och vi har fått en sådan i fråga om skrot från och med den 1 januari i år. Kopparstölderna tycks dock fortsätta, och till och med ett mord knyts nu till kopparstöld.

Märkning av kopparn och utökad tv-övervakning förs fram som andra åtgärder.

Enligt en artikel om vart den stulna kopparen tar vägen säger polisen att en tredjedel försvinner till Kina och en tredjedel till Europa, medan en tredjedel stannar i Sverige. En grundfråga är då hur utförsel av koppar kan förhindras. Stölderna, som verkar genomföras av organiserade ligor, bygger på att en stor andel av kopparn kan avsättas utomlands.

Genom vilka initiativ och åtgärder avser justitieministern att stoppa utförseln av stulen koppar och förhindra att stulen koppar kan avsättas utomlands?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:405 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 27 mars

Svar på fråga

2012/13:405 Utförsel av stulen koppar

Justitieminister Beatrice Ask

Hans Olsson har frågat mig genom vilka initiativ och åtgärder jag avser att stoppa utförseln av stulen koppar och att stulen koppar kan avsättas utomlands.

Samhället drabbas på flera sätt när koppar och andra stöldbegärliga metaller stjäls. Det kan till exempel handla om störningar i infrastruktur och transporter när kopparledningar stjäls från järnvägar eller skador på kyrkor och andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Metallstölder begås ofta av ligor som reser runt i olika delar av landet och genomför stölderna. Den stulna metallen förs sedan i många fall ut ur landet och säljs till utländska företag. Polisen behöver därför arbeta aktivt både för att motverka stölderna i sig och för att förhindra att de stulna metallerna kan omsättas utomlands.

Metallstölder är ett av sju prioriterade områden inom ramen för Polisens nationella satsning mot mängd- och seriebrott. Polismyndigheten i Örebro län är så kallad sakkunnigmyndighet på det här området. I den rollen ligger såväl att utveckla det brottsbekämpande arbetet som att leda olika operativa insatser tillsammans med andra myndigheter som till exempel Skatteverket och Tullverket.

I arbetet med att motverka att stulna metaller kan föras ut ur landet och säljas utomlands samarbetar Polisen med andra länder i EU, inte minst inom ramen för Europol. En metod som svenska polisen nyligen har börjat arbeta med i samarbete med bland andra Svenska kyrkan, Trafikverket och Vattenfall är applicering av så kallat märk-dna på stöldbegärliga metallkonstruktioner och metallföremål. På detta sätt görs föremålen spårbara. Tekniken blir allt vanligare även i andra EU-länder och kan på sikt bidra till att försvåra avsättningen av stulna metaller utomlands.

Det pågår ett viktigt arbete för att förhindra stöld och utförsel av värdefulla metaller. Jag kommer självfallet att följa utvecklingen på området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.