Utländska bärplockares arbetssituation

Skriftlig fråga 2009/10:989 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-08-13
Besvarad
2010-08-27
Svar anmält
2010-10-04
Anmäld
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 augusti

Fråga

2009/10:989 Utländska bärplockares arbetssituation

av Lennart Sacrédeus (kd)

till migrations- och arbetsmarknadsminister Tobias Billström (m)

I år har scener utspelats som knappast tillhör normalbilden av den svenska arbetsmarknaden, präglad av kollektivavtal, ordning och reda: I Storuman gav sig 200 kinesiska bärplockare ut på en tre mil lång protestmarsch mot arbetsförhållandena. I Särna lät en del av de desperata 280 vietnamesiska bärplockarna låsa in och misshandla sex arbetsledare från det ifrågasatta vietnamesiska bemanningsföretaget TTLC. Polisen fick gripa in och flera har häktats. Liknande händelser har inträffat i Nordmaling.

Bärplockarna stationerade i Särna berättar att andra avtal – än de som förevisats Migrationsverket och svenska facket för godkännande – har upprättats i hemlandet, där det utlovats att de kan plocka orealistiska mängder bär för att uppnå den avtalsenliga månadslönen. Många plockare upplever att de utsatts för bedrägeri genom att de skuldsatt sig för att täcka flygresa, uppehälle och bilkostnader i Sverige. Oron är därför stor över vad som kommer att hända när de skuldsatta kommer hem.

Migrationsverkets nya regler för arbetstillstånd för utländska bärplockare kräver att arbetet ska vara av en sådan omfattning att lönen är minst 13 000 kronor i månaden. Anställningsvillkoren behöver inte vara svenska kollektivavtal, dock likvärdiga, trots att svenskt kollektivavtal ger starkare juridiskt skydd.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att få en nödvändig bättre ordning på bärplockningsbranschen så att utländska bärplockare får rimliga arbetsvillkor och löner, exempelvis krav på svenskt kollektivavtal?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:989 besvarad av Migrations- och arbetsmarknadsminister Tobias Billström

den 27 augusti

Svar på fråga

2009/10:989 Utländska bärplockares arbetssituation

Migrations- och arbetsmarknadsminister Tobias Billström

Lennart Sacrédeus har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att få en nödvändig bättre ordning på bärplockningsbranschen så att utländska bärplockare får rimliga arbetsvillkor och löner, exempelvis krav på svenskt kollektivavtal.

Sverige har en unik öppenhet för människor som vill komma hit och arbeta och göra rätt för sig. Det är bra. Därför är det olyckligt när enskilda människor kommer i kläm på sätt som framkommit i medierna vad gäller de utländska bärplockare som arbetat i de svenska skogarna.

Vad gäller denna bärsäsongs missförhållanden verkar det vara just de utländska bärplockarna från låglöneländer, som är anställda av utländska bemanningsföretag och som hyrts ut till de svenska bärföretagen, som hamnat i fokus.

När de svenska bärföretagen hyr in personal från tredje land måste dessa personer ha arbetstillstånd för att få arbeta i Sverige. Innan ett arbetstillstånd beviljas prövas bland annat att lönen är kollektivavtalsenlig. Aktuellt fackförbund ska yttra sig över anställningsvillkoren innan Migrationsverket fattar sitt beslut.

När det gäller gränsöverskridande uthyrning av personal stadgar även utstationeringslagen att vissa angivna anställnings- och arbetsvillkor i svensk lagstiftning ska tillämpas på de utstationerade arbetstagarna oaktat vilket lands lag som gäller i övrigt.

LO beslutade efter förra årets protester att Kommunalarbetareförbundet har organisations- och avtalsrätten för plockare av vilda bär. Migrationsverket har skärpt sin tillämpning vad gäller uppfyllandet av villkoren för att få ett arbetstillstånd. Det har inneburit att de utländska bärplockarna som sökte arbetstillstånd till årets bärsäsong bland annat skulle erhålla löner enligt gällande minimilöner som framgår av ramavtalet för jordbruk alternativt bemanningsavtalet för att beviljas ett arbetstillstånd och därmed arbeta i Sverige.

Inför denna bärsäsong har dessutom informationsinsatser gjorts för att förbättra situationen för de utländska bärplockarna. Arbetsmiljöverket har tagit fram specifik information till utländska bärplockare om vilka regler som gäller i Sverige. Informationsfoldrarna har tagits fram på en mängd olika språk och spridits ut i världen. Arbetsmiljöverket har också haft informationsmöten med de svenska bärföretagen om deras arbetsmiljöansvar när de hyr in personal.

Dessutom finns numera på Svenska institutets webbportal www.workinginsweden.se information om den svenska arbetsmarknaden, reglerna för arbetskraftsinvandring och övriga rättigheter och skyldigheter i det svenska samhället.

Från svensk sida har således inför denna bärsäsong flera insatser gjorts för att förhindra att förra årets missförhållanden skulle upprepas. Men likväl får vi rapporter om missförhållanden. Jag kommer självfallet att fortsätta följa frågan mycket noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.