Utländska forskare

Skriftlig fråga 2021/22:1902 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-29
Överlämnad
2022-08-30
Anmäld
2022-09-05
Svarsdatum
2022-09-07
Sista svarsdatum
2022-09-07
Besvarad
2022-09-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I en skriftlig fråga som ställdes i mars 2022 (2021/22:147) argumenterar jag för vikten av att följa upp den nya utlänningslagens effekter för utländska forskare. Statsrådet Ygeman svarade att regeringen anser att det finns goda förutsättningar för utländska forskare att leva och verka i Sverige och att någon uppföljning därför inte var nödvändig. Statsrådet fortsatte: Jag vill också återigen framhålla att den som inte uppfyller de särskilda kraven för ett permanent uppehållstillstånd kan ansöka om fortsatt tidsbegränsat uppehållstillstånd för t.ex. forskning och att de forskare som uppfyller kraven för ett uppehållstillstånd för forskning därför kan stanna kvar i Sverige. Nyligen skrev dock Tidningen Näringslivet (den 24 augusti 2022) om en situation som enligt undertecknad visar på behovet av en uppföljning av lagen. Det handlar om en familj bestående av en forskare vid Karolinska institutet, en maskiningenjör samt ett treårigt syskon som alla har uppehållstillstånd. Men deras tio månaders bebis, född i Sverige, nekas uppehållstillstånd med hänvisning till att bebisen inte har sökt uppehållstillstånd före inresa i landet. En högst anmärkningsvärd bedömning som också får helt orimliga konsekvenser. Det är just denna typ av effekter som måste bli synliga och därmed kunna åtgärdas och sättas en gräns för.

Sedan den nya lagen trädde i kraft har jag förstått att Migrationsverket har vidtagit vissa åtgärder, men vilka effekter detta har fått för forskarnas situation är viktigt att följa upp så att vi inte riskerar att avhända oss den kompetens som landet så väl behöver.

I artikeln som nämns ovan poängterar organisationen Centrum för rättvisa att det redan finns ett undantag för liknande fall där föräldrarna har arbetstillstånd eller uppehållstillstånd för studier, men att detta av någon anledning inte omfattar forskare. Detta måste ändras.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att utländska forskare ska våga både bilda familj och satsa på en karriär i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1902 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Ju2022/02743 Justitiedepartementet Integrations- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1902 av Betty Malmberg (M)
Uppehållstillstånd för nyfödda barn till utländska forskare

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att utländska forskare ska våga både bilda familj och satsa på en karriär i Sverige.

Det är viktigt att Sverige har en stark attraktions- och konkurrenskraft som kunskapsnation och destinationsland för utländska forskare. Frågan om förutsättningarna för utländska forskare att arbeta i Sverige har ställts flera gånger tidigare, senast i fråga 2021/22:1204 av Betty Malmberg, där jag i svar den 9 mars 2022 och 13 april 2022 bl.a. angav att regeringen anser att det finns goda förutsättningar för utländska forskare att leva och verka i Sverige.

Det svenska regelverket för forskare bygger på student- och forskardirektivet och regleras i ett särskilt kapitel i utlänningslagen. Där framgår att familjemedlemmar till forskare, med några undantag, ska beviljas ett uppehållstillstånd. Familjemedlemmens uppehållstillstånd ska gälla för samma tid som anknytningspersonens tillstånd. Av utlänningslagen framgår också att familjemedlemmar som huvudregel ska ha ansökt om och beviljats ett tillstånd före inresan i Sverige. Regeringen kommenterar dock aldrig enskilda fall.

Regeringen planerar i dagsläget ingen uppföljning av de aktuella ändringarna i utlänningslagen i detta avseende.

Stockholm den 7 september 2022

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.