Utnyttjandet av personlig assistans

Skriftlig fråga 2020/21:117 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-09-25
Överlämnad
2020-09-28
Anmäld
2020-09-29
Sista svarsdatum
2020-10-07
Svarsdatum
2020-10-14
Besvarad
2020-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Av en myndighetsgemensam strategisk rapport från Nationellt underrättelsecentrum (NUC) framgår att det finns en rad organiserade upplägg genom vilka arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter utnyttjas för assistansbedrägerier. Det handlar till exempel om skenanställningar, exploatering av billig arbetskraft och brukarimport samt annan typ av ekonomisk vinning. NUC kan i sin kartläggning konstatera att det finns bekräftade kopplingar såväl till kända nationella och internationella kriminella nätverk som till nätverk inom sfären för våldsbejakande extremism.

Det finns en låg risk för dem som tillhandahåller falska anställningserbjudanden att bli upptäckta, och straffen för delaktighet i uppläggen är sällan kännbara. Det är heller inte tydligt kriminaliserat att ordna arbetstillstånd på felaktiga grunder, även om metoden liknar människohandel. Myndigheternas åtgärder bedöms av NUC vara tandlösa, och myndigheterna saknar tillräckliga verktyg för en effektfull prövning.

NUC ifrågasätter lämpligheten i att bevilja arbetstillstånd inom personlig assistans. Det är en slutsats som Moderaterna delar. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför följande:

 

Delar ministern rapportens slutsatser, och kommer ministern att agera i enlighet med slutsatserna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:117 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020//03476/POL

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:117 av Maria Malmer Stenergard (M)
Utnyttjandet av personlig assistans

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om jag delar slutsatserna i en rapport från Nationellt underrättelsecentrum och om jag kommer att agera i enlighet med slutsatserna.

Regeringen ser väldigt allvarligt på varje uppgift om att systemet för arbetskraftsinvandring utnyttjas för bedrägerier av olika slag och för exploatering av utländska arbetstagare. Sverige behöver ett system för arbetskraftsinvandring som möter de behov som finns av att rekrytera kompetens utomlands, samtidigt som utländska arbetstagare skyddas mot utnyttjande på ett effektivt sätt.

I rapporten En myndighetsgemensam lägesbild om organiserad brottslighet, som presenterades 2019, beskriver Migrationsverket, Polismyndigheten och tio andra myndigheter hur regelverket för arbetstillstånd utnyttjats. Regeringen har bland annat mot den bakgrunden gett en särskild utredare i uppdrag att överväga olika åtgärder för att motverka utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare och missbruk av systemet.

Utredaren ska bland annat kartlägga i vilken utsträckning regelverket för arbetskraftsinvandring används för organiserat missbruk och vid behov föreslå åtgärder. Utredaren ska också undersöka om s.k. cirkeltillstånd, där familjemedlemmens uppehållstillstånd är beroende av arbetskraftsinvandrarens tillstånd samtidigt som arbetskraftsinvandrarens anställning är beroende av familjemedlemmens rätt att vistas i Sverige, används för organiserat missbruk. Utredaren ska även lämna förslag om skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar systemet för arbetskraftsinvandring och skadestånd till arbetstagare. Utredaren ska även ta ställning till om uppsåtliga förfaranden där personer reser in i Sverige med hjälp av uppehållstillstånd som utfärdats på oriktiga uppgifter ska straffbeläggas och lämna förslag om skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar systemet för arbetskraftsinvandring. Delar av uppdraget ska redovisas i ett delbetänkande senast den 1 februari 2021. Övriga delar ska redovisas senast den 1 november 2021.

Stockholm den 14 oktober 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.