Utökade befogenheter för Tullverket

Skriftlig fråga 2021/22:567 av Ingemar Kihlström (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-09
Överlämnad
2021-12-10
Anmäld
2021-12-13
Svarsdatum
2021-12-27
Sista svarsdatum
2021-12-27
Besvarad
2021-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Under sin tid som inrikesminister utlovade Mikael Damberg att regeringen skulle genomföra förändringar som skulle ge Tullverket nya befogenheter vad gäller möjligheterna att hindra stöldligor att föra ut stöldgods ur landet. När en proposition till slut togs fram och beslutades under våren 2021 visade det sig dock att utökningen av befogenheter i praktiken inte innebär någon förändring. Tullverket har utifrån propositionen endast fått uppdraget att söka efter stöldgods i samband med ordinarie tullkontroll. Ordinarie tullkontroll sker nästan enbart vid införsel av gods. Endast 300 av Tullverkets 25 000 kontroller sker av utförsel, och det är ut ur landet som stöldligorna för sitt gods.

Detta innebär att stöldligor kommer att kunna fortsätta som förr. Även Tullverket konstaterar att de nya befogenheterna inte innebär någon förändring av uppdraget.

Företagare och enskilda i hela Sverige drabbas dagligen av inbrott från utländska stöldligor. Dessa kan utan större hinder föra ut stöldgods ur landet. Tullverkets uppdrag behöver därför förändras. Det måste aktivt söka efter stöldgods som förs ut ur landet.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

När kommer Tullverket att få nödvändiga befogenheter för att stoppa utförseln av stöldgods?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:567 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2021/03916 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:567 av Ingemar Kihlström (KD)

Utökade befogenheter för Tullverket

Ingemar Kihlström har frågat mig när Tullverket kommer att få nödvändiga befogenheter för att stoppa utförseln av stöldgods.

Den här regeringen har som tydlig prioritering att vända på varje sten för att minska segregationen och bekämpa den hänsynslösa brottslighet som idag hotar hela samhällsgemenskapen.

Organiserade stöldligor är ett allvarligt samhällsproblem och frågan om att stoppa stöldligor är viktig för att öka tryggheten i samhället. Utländska brottsnätverk ska märka att Sverige inte accepterar att de kommer hit för att begå brott. Det är dock angeläget att komma ihåg att det är Polismyndigheten som har det generella och övergripande ansvaret för brottsbekämpningen i landet. En av regeringens viktigaste åtgärder mot stöldligorna är att förstärka Polismyndigheten. Det finns i år fler poliser än någonsin tidigare i Sverige. Regeringens mål är att antalet polisanställda ska öka med 10 000 till 2024, jämfört med 2016. Vid utgången av juni månad hade antalet anställda ökat med 7 000 jämfört med 2016. Polismyndigheten är alltså på god väg mot målet.

Det är en viktig prioritering att Tullverket kontrollerar att det inte kommer in vapen, narkotika och sprängmedel i landet. Det är även viktigt att komma ihåg att Tullverket arbetar riskbaserat utifrån sitt uppdrag och finns på plats där behoven sett utifrån Tullverkets uppdrag är störst. Dock innebär inte det att Tullverket saknar möjligheter att ingripa mot stöldligor. Som Ingemar Kihlström nämner har Tullverket nyligen fått utökade befogenheter att, i samarbete med polisen, ingripa om en tjänsteman i en tullkontroll fattar misstanke om utförsel av stöldgods. Tullverket gör betydligt fler utförselkontroller än vad Ingemar Kihlström påstår. Bara i år har Tullverket gjort drygt 2 000 kontroller av utgående transporter och utresande personer. Den nya lagstiftningen har även gett resultat. Som exempel ingrep tulltjänstemän i Trelleborg i oktober i år när de i en tullkontroll påträffade 111 katalysatorer som skulle föras ut ur landet.

I november överlämnades betänkandet Åtgärder i gränsnära områden till regeringen. För att förbättra möjligheterna att bekämpa gränsöverskridande brottslighet föreslår utredningen att i första hand Polismyndigheten ska ges särskilda befogenheter i vissa gränsnära områden. Det handlar bl.a. om utökade möjligheter att bedriva kamerabevakning och göra ingripanden i brottsförebyggande syfte. Förslaget om kamerabevakning omfattar även Tullverket. Betänkandet har remitterats och remisstiden går ut i mars.

Regeringen har även tidigare i år tillsatt en utredning som har i uppdrag att kartlägga Tullverkets befogenheter och ge förslag om Tullverket bör ges ytterligare befogenheter. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 16 maj 2022.

Stockholm den 27 december 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.