Till innehåll på sidan

Utökade resurser till polisen för åtgärder mot pedofiler

Skriftlig fråga 2020/21:2749 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-04
Överlämnad
2021-05-04
Anmäld
2021-05-05
Svarsdatum
2021-05-12
Sista svarsdatum
2021-05-12
Besvarad
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I ett internationellt polissamarbete mellan sex länder har man nu lyckats ta ned en omfattande pedofilsajt med 400 000 användare.

Björn Sellström, kriminalkommissarie och verksamhetsutvecklare av internetrelaterade sexualbrott mot barn på Noa, säger i Morgonstudion i SVT att storleken på plattformen vittnar om vilket enormt intresse det finns på denna sida. 400 000 medlemmar är större än Malmös befolkning.

Polisen säger samtidigt att det finns ännu fler liknande plattformar på Darknet, men att begränsade resurser gör det svårt för polisen att identifiera förekomsten av de dolda chattarna där sexualbrottsförbrytare samlas. Vi skulle kunna identifiera fler liknande plattformar om vi hade mer personal, säger Björn Sellström.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Är statsrådet beredd att skjuta till extra resurser till polisen i syfte att särskilt bekämpa dessa brott?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2749 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/ 01819 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2749 av Björn Söder (SD) Utökade resurser till polisen för åtgärder mot pedofiler

Björn Söder har frågat mig om jag är beredd att skjuta till extra resurser till polisen i syfte att särskilt bekämpa sexualbrott mot barn på internet.

Regeringen ser mycket allvarligt på sexualbrott, särskilt sexualbrott mot barn. Många åtgärder har därför vidtagits för att förbättra möjligheterna att bekämpa den här typen av brott och nya initiativ tas fortlöpande. Regeringen vill ta ett fortsatt samlat grepp för att förebygga och bekämpa våld och brott mot barn och har bland annat gett en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag på en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inbegripet hedersrelaterat våld och förtryck.

2020 års sexualbrottsutredning ser över vilka principer som bör gälla för straffansvaret för sexualbrott på distans och utnyttjande av barn för sexuell posering, samt analyserar om relevanta straffbestämmelser bör ändras. Utredningen ska också se över straffskalorna för sexualbrotten och lämna förslag på de förändringar som kan behövas för att dessa i tillräcklig mån ska spegla brottens allvar. Utredningen ska redovisa sina slutsatser till regeringen senast den 31 maj 2021.

En viktig del av regeringens politik är att förstärka den brottsbekämpande kapaciteten och regeringen har därför bland annat gjort stora satsningar på Polismyndigheten. Den kraftfulla satsningen på att bygga ut Polismyndig-

heten pågår oförtrutet. Regeringens mål om 10 000 fler polisanställda år 2024 jämfört med 2016 ligger fast. Vid årsskiftet hade Polismyndigheten 33 726 anställda. Det har aldrig tidigare funnits så många polisanställda i Sverige, varken poliser eller civilanställda.

Den pågående utbyggnaden av Polismyndigheten har inneburit att myndigheten har kunnat förstärka den resurs som arbetar med bland annat brott mot barn.

Under 2020 har ca 350 nya utredare rekryterats som är särskilt inriktade på brott i parrelation, sexualbrott och brott mot barn.

Myndigheten riktar också ökad uppmärksamhet mot att säkerställa att den i utredningarna följer det metodstöd som finns för arbetet, exempelvis gällande tidig bevissäkring och förhör. Även Åklagarmyndigheten har de senaste åren fått ökade resurser för att kunna utveckla sin verksamhet och öka antalet åklagare.

Det är viktigt att Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten fortsätter att utveckla hanteringen av brott mot barn. I regleringsbrevet för 2021 ålägger vi därför båda myndigheterna att bland annat redovisa myndigheternas arbete mot brott mot barn, där sexualbrott mot barn ska redovisas särskilt. Polismyndigheten ska även redovisa vilket fortsatt utvecklingsarbete som myndigheten avser att bedriva och vilka tekniska hjälpmedel som behövs för att effektivisera och öka uppklaringen av sexualbrott mot barn via internet. Polismyndigheten ska också bedöma i vilken mån covid-19-pandemin påverkar eller har påverkat brottsutvecklingen och polisens insatser på områdena, särskilt gällande brott i parrelation och brott mot barn.

Avslutningsvis vill jag understryka vikten av internationellt samarbete som illustreras mycket väl av det framgångsrika samarbete Björn Söder tar upp i sin fråga. Regeringen, liksom Polismyndigheten, arbetar aktivt i det internationella samarbetet för att bekämpa sexualbrott mot barn på internet. I april beslutade regeringen att Sverige ska tillträda Europarådets konvention om it-relaterad brottslighet och den 1 maj 2021 trädde lagändringar i kraft som kommer att ge Sverige ökade möjligheter att utreda, och hjälpa andra länder att utreda, brott av det här slaget. Det diskuteras också olika initiativ inom EU för att ytterligare underlätta inhämtandet av elektronisk bevisning samt för att identifiera och ta bort sexuellt övergreppsmaterial.

Stockholm den 12 maj 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.