utredning om författningsdomstol

Skriftlig fråga 2002/03:327 av Krantz, Tobias (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-17
Anmäld
2002-12-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-01-08
Svar anmält
2003-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 december

Fråga 2002/03:327

av Tobias Krantz (fp) till statsrådet Pär Nuder om utredning om författningsdomstol

Våren 2001 beslöt riksdagen (prot. 2000/01:75) på konstitutionsutskottets förslag (bet. 2000/01:KU11) att regeringen skulle ges i uppdrag att låta utreda den så kallade lagprövningsrätten @ den rätt som medger prövning av lagars förenlighet med grundlagarna. Utredningen borde enligt utskottet "omfatta frågan på vilket sätt en förstärkt lagprövning bör kunna utövas. Detta bör till exempel kunna innefatta överväganden kring Lagrådets ställning och frågan om behovet av en speciell författningsdomstol eller om prövning bör ske inom det vanliga domstolsväsendet."

Året därpå upprepade konstitutionsutskottet (bet. 2001/02:KU13) sin begäran om en utredning: "Utskottet anser alltjämt att det finns ett behov av att de frågor som berördes i utskottets tillkännagivande till regeringen under föregående riksmöte blir föremål för utredning. Enligt utskottets mening är det angeläget att åtgärder vidtas så att ett utredningsarbete snarast möjligt kan inledas. Utskottet förutsätter att så sker." Riksdagen följde utskottets förslag (prot. 2001/02:78).

I december 2002, nästan ett och ett halvt år efter det första riksdagsbeslutet, har regeringen ännu inte tillsatt någon utredning om lagprövningsrätten.

Mot bakgrund av vad som ovan anförts vill jag således fråga statsrådet:

När avser statsrådet att, i enlighet med riksdagens beslut, tillsätta en utredning om lagprövningsrätten, inkluderande bland annat en prövning av om en författningsdomstol bör införas?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:327 besvarad av

den 8 januari

Svar på fråga 2002/03:327 om utredning om författningsdomstol

Statsrådet Pär Nuder

Tobias Krantz har frågat mig när jag avser att tillsätta en utredning om lagprövningsrätten, inkluderande bland annat en prövning av om en författningsdomstol bör införas.

Det som Tobias Krantz nu tar upp, frågorna om en förstärkt lagprövning och behovet av en författningsdomstol, rör grundläggande principer @ bland annat principen om folksuveränitet @ i det svenska statsskicket. Naturligtvis har regeringen för avsikt att tillsätta en utredning i enlighet med riksdagsmajoritetens beställning men innan så sker är jag angelägen om att få i gång en övergripande och förutsättningslös författningspolitisk debatt. En sådan debatt anser jag vara särskilt viktig när det gäller just dessa frågor, eftersom en förstärkt lagprövningsrätt kan påverka fördelningen av den politiska makten i det svenska samhället, som är grundat på folkstyrets princip.

Regeringen har för avsikt att ta initiativ för att främja en bred debatt men exakt hur detta ska ske får jag återkomma till. En idé är att hålla en serie med öppna seminarier där allmänheten, politiker och forskare tillsammans kan diskutera och presentera förslag på olika områden.

Vidare inleds nu inom Socialdemokraterna ett arbete för att fördjupa och bredda den författningspolitiska debatten. Arbetet kommer att vara ett värdefullt underlag till Socialdemokraternas ställningstaganden i författningspolitiska frågor. Jag välkomnar andra partier, organisationer och folkrörelser att ta liknande initiativ för att åstadkomma bredast tänkbara diskussion om grunderna kring vårt statsskick.

När det gäller tidpunkt för tillsättande av en utredning kan konstateras att frågorna om en förstärkt lagprövning och författningsdomstol rör ändringar i regeringsformen som kan beslutas först år 2006 och som kan träda i kraft tidigast den 1 januari 2007. Min bedömning är därför att det under innevarande mandatperiod finns tid både för en inledande författningspolitisk debatt och för en därpå följande utredning att arbeta och lägga fram förslag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.