Utredning om studerandevillkoret

Skriftlig fråga 2006/07:230 av Brink, Josefin (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-28
Anmäld
2006-11-28
Besvarad
2006-12-06
Svar anmält
2006-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 november

Fråga

2006/07:230 Utredning om studerandevillkoret

av Josefin Brink (v)

till statsrådet Sven Otto Littorin (m)

Regeringen föreslår i proposition 2006/07:15 en rad försämringar i a-kassan som sammantaget gör att den blir sämre, dyrare och mer orättvis. Ett av regeringens förslag till försämring är att man ska avskaffa det så kallade studerandevillkoret som under 2005 gav 38 000 personer, som gått från heltidsstudier till arbetslöshet, rätt till grundbeloppet i a-kassan.

I och med att studerandevillkoret avskaffas kommer dessa personer att bli utförsäkrade och försättas i en ekonomiskt utsatt situation direkt efter avslutade studier. Det kommer med största sannolikhet att innebära ett ökat behov av försörjningsstöd.

Redan i dag är det många nyutexaminerade akademiker som har problem att få jobb. Om deras ekonomiska situation förvärras ytterligare kommer dessutom den sociala snedrekryteringen till högskolan att öka. Borttagandet av studerandevillkoret kommer också att underminera a-kassans betydelse som omställningsförsäkring, eftersom det innebär en större ekonomisk risk att säga upp sig från sitt jobb för att skaffa sig en utbildning.

Min fråga till statsrådet Sven Otto Littorin är därför:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att regeringen ska utreda konsekvenserna av att studerandevillkoret avskaffas?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:230 besvarad av Statsrådet Sven Otto Littorin

den 6 december

Svar på fråga

2006/07:230 Utredning om studerandevillkoret

Statsrådet Sven Otto Littorin

Josefin Brink har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att regeringen ska utreda konsekvenserna av att studerandevillkoret avskaffas.

För det första vill jag säga att det inte är fråga om utförsäkring som Josefin Brink uppger i frågan. Avskaffandet av studerandevillkoret gäller enbart nybeviljade ersättningsperioder.

Regeringens beräkningar visar att det blir en marginell ökning av kostnaderna för ekonomiska bistånd som orsakas av att studerandevillkoret tas bort.

Det är också viktigt att poängtera att vi gör en stor omläggning av politiken vars hela syfte är att minska arbetslösheten och öka sysselsättningen. Meningen är inte att de som avslutar en utbildning och inte beviljas arbetslöshetsersättning på studerandvillkor ska bli arbetslösa. Meningen är att de ska få arbete.

Att arbetslöshetsförsäkringens roll som omställningsförsäkring undermineras när studerandevillkoret tas bort @ för att det blir en större ekonomisk risk att säga upp sig från sitt jobb och skaffa sig en utbildning @ är inte ett riktigt påstående. Eftersom heltidsstudier är överhoppningsbara i arbetslöshetsförsäkringen i upp till fem år kan den som först arbetar, sedan studerar och sedan blir arbetslös, i likhet med vad som gäller i dag, få arbetslöshetsersättning baserad på det arbete han eller hon hade före studierna.

Josefin Brink skriver att den sociala snedrekryteringen kommer att öka när nyutexaminerade akademikers ekonomiska situation försämras. Jag tycker dock att det är mer rimligt att ett beslut om att studera fattas utifrån bedömningen av hur det påverkar möjligheterna att få arbete snarare än möjligheterna att få arbetslöshetsersättning.

Mot bakgrund av detta tycker jag inte att det finns något behov av att ytterligare utreda konsekvenserna av att ta bort studerandevillkoret.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.