Utredningen En moderniserad arbetsrätt

Skriftlig fråga 2019/20:1539 av Désirée Pethrus (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-09
Överlämnad
2020-06-10
Anmäld
2020-06-11
Svarsdatum
2020-06-17
Sista svarsdatum
2020-06-17
Besvarad
2020-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Måndagen den 1 juni presenterade den särskilde utredaren Gudmund Toijer utredningen En moderniserad arbetsrätt.  Innan Toijer hade fått möjlighet att presentera utredningen i sin helhet hann arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kommentera dess innehåll i Dagens Nyheter. Arbetsmarknadsministern uttryckte att utredningen inte levererade enligt de direktiv den haft att arbeta med. Det är en ovanlig ordning i svensk politik.

Utredningen tillsattes den 25 april i fjol, som en följd av den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Punkt 20 i januariavtalet säger bland annat att arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls. Det står också att Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.

Själva direktiven till utredningen innehöll nästan ordagrant dessa formuleringar, och den hade även fyra deluppdrag i uppdraget till utredningen. 

När Toijer väl presenterade utredningen följde också presentationen mycket tydligt direktivens uppdelning i dessa fyra deluppdrag.

Senare den 1 juni gick även statsminister Stefan Löfven ut i ett liknande ärende som Eva Nordmark och pratade om att utredningen inte följt direktiven med hänvisning till balansen mellan arbetsmarknadens parter.

Det finns ingen skyldighet för någon att gilla en utrednings innehåll. Det är också helt i sin ordning att kritisera en utredning i sak. Men att som arbetsmarknadsministern, och även statsministern, försöka underkänna utredarens arbete är anmärkningsvärt och kan skada utredningsväsendet.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka skäl låg till grund för beslutet att föregå utredarens presentation av utredningen En modern arbetsrätt?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1539 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)



A2020/01329/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1539 av Désirée Pethrus (KD)
Utredningen En moderniserad arbetsrätt

Désirée Pethrus har frågat mig vilka skäl som låg till grund för beslutet att föregå utredarens presentation av utredningen En modern arbetsrätt.

Utredningen har haft ett svårt uppdrag och har på förhållandevis kort tid tagit fram ett gediget underlag som har levererats i tid.

Utredningen som är en självständig myndighet valde att presentera sitt betänkande i två delar, först ett pressmeddelande där de redovisade utredningens förslag och arbete och sedan en fördjupande pressträff. Jag kommenterade utredningens förslag i samband med att det presenterades.

Nu är det viktigt att vi får en gedigen genomlysning av betänkandet och dess förslag från bland annat arbetsmarknadens parter, relevanta myndigheter och andra experter. Under tiden förhandlar arbetsmarknadens parter och jag kommer att ha anledning till att senare återkomma om den fortsatta processen.

Stockholm den 17 juni 2020

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.