Utredningen om informationsplikten

Skriftlig fråga 2020/21:2088 av Sofia Nilsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-05
Överlämnad
2021-03-08
Anmäld
2021-03-09
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det är hög tid att Sverige får en modern lagstiftning som gynnar prevention och behandling och som motverkar stigma kring hiv.

För ett år sedan beslutade en nästan helt enig riksdag att frågan om att informationsplikten för personer som lever med hiv ska utredas. Den dagen var en glädjens dag eftersom väldigt många, inklusive mig, länge har jobbat för just den frågan. I dag, ungefär ett år senare, kan vi sorgligt nog konstatera att arbetet med att utreda slopandet av informationsplikten inte ens har påbörjats.

Informationsplikten finns inskriven i smittskyddslagen och är en förhållningsregel som behandlande läkare kan välja att ge sin patient och som det då blir straffbart att bryta mot. Informationsplikt gäller alltså om behandlande läkare föreskriver det och innebär att personen måste informera sina sexpartner om hivsmittan. Men tack vare att moderna hivläkemedel håller nere virusnivåerna så effektivt har riskerna för sexuell smittöverföring drastiskt förändrats sedan lagen skrevs på 1980-talet.

Folkhälsomyndigheten har också publicerat en förnyad bedömning av smittrisken. Bedömningen säger att risken att bli smittad vid sex med en hivpositiv person med välinställd behandling är obefintlig.

Mot denna bakgrund och dessa fakta fattade således riksdagen beslutet att frågan ska utredas. 

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför:

 

När ska utredningen om informationsplikten för personer som lever med hiv påbörjas? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2088 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/0226 2 S2021/0226 4 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2088 av Sofia Nilsson (C) Utredningen om informationsplikten och fråga 2093 av John Weinerhall (M)
Informationsplikten för hivpositiva

Sofia Nilsson har frågat mig när utredningen om informationsplikten för personer som lever med hiv ska påbörjas.

Därtill har John Weinerhall frågat mig när jag och regeringen avser att hörsamma riksdagens uppmaning och göra en översyn av det förlegade kravet på informationsplikt för hivpositiva.

Läget när det gäller hivinfektion i Sverige visar på ett fortsatt behov av insatser både för smittade personer och för grupper med högre risk för att smittas. Regeringen uppdaterade därför den nationella strategin mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar i december 2017. Vidare gav regeringen 2017 Folkhälsomyndigheten i uppdrag att följa upp tillämpningen av myndighetens kunskapsunderlag om smittsamhet vid behandlad hivinfektion, vilket inkluderade hur underlaget påverkat vilka förhållningsregler som avlämnas av behandlande läkare.

Det är mycket glädjande att behandlingen är så effektiv att det vid en välbehandlad hiv inte finns någon risk för överföring av infektionen vid sexuella kontakter. Enligt smittskyddslagen är det alltid den behandlande läkaren som gör den medicinska bedömningen och anpassar förhållningsreglerna utifrån till exempel smittorisk. Behandlande läkare ska informera sina patienter om möjligheten att få förhållningsreglerna omprövade.


Regeringen avser att återkomma gällande riksdagens tillkännagivande.

Stockholm den 17 mars 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.