Utrikesministerns besök i Iran

Skriftlig fråga 2013/14:373 av Shekarabi, Ardalan (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-30
Anmäld
2014-01-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-02-13
Svar anmält
2014-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2013/14:373 Utrikesministerns besök i Iran

av Ardalan Shekarabi (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I dagarna blev det klart att utrikesminister Carl Bildt ska resa till Iran för att träffa officiella representanter för den iranska regimen. Besöket ses som en del av den upptinade relationen mellan omvärlden och Iran i frågan om landets kärnteknologi. Att den diplomatiska relationen mellan Iran och omvärlden har förbättrats får ses som försiktigt positivt. Däremot är det svårt att se några tydliga inrikespolitiska förbättringar när det gäller respekten för mänskliga rättigheter. Den iranska regimen har, även efter valet av landets nye president Hassan Rohani, fortsatt att systematiskt kränka medborgarnas fri- och rättigheter. Regimen fortsätter att bland annat fängsla politiska aktivister, avrätta politiska fångar och kraftigt begränsa invånarnas informations- och yttrandefrihet. Många av de aktivister som arresterades i samband med demokratiprotesterna 2009, däribland två av kandidaterna i det förra presidentvalet, är fortfarande frihetsberövade.

Mot bakgrund av detta är det viktigt att Sveriges utrikesminister tydligt tar ställning för de mänskliga rättigheterna och kritiserar den iranska regimens systematiska människorättskränkningar.

Den iranska regimen behöver få en tydlig signal från Sverige och andra EU-länder om att den upptinade relationen inte ursäktar landets brutala hantering av politiska fångar, diskriminering av kvinnor och minoriteter samt andra kränkningar av fri- och rättigheter.

Därför vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

 

Avser utrikesministern att kritisera människorättskränkningar i samband med besöket i Iran och träffa regimkritiker och demokratiaktivister?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:373 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 februari

Svar på frågorna

2013/14:372 Utrikesministerns resa till Iran

2013/14:373 Utrikesministerns besök i Iran

Utrikesminister Carl Bildt

Bodil Ceballos har frågat mig på vilket sätt jag avser att lyfta frågan om dödsstraff och mänskliga rättigheter med den iranska utrikesministern. Ardalan Shekarabi har frågat om jag avser att kritisera människorättskränkningar och träffa regimkritiker och demokratiaktivister i samband med mitt besök i Iran. Jag väljer att besvara båda frågorna i ett sammanhang.

Mitt besök i Iran syftade dels till att ge ett stöd för ansträngningarna till en diplomatisk lösning av viktiga frågor mellan Iran och omvärlden och dels till att ge ett stöd till strävandena efter förändringar i det iranska samhället.

Självklart var situationen vad gäller mänskliga rättigheter en viktig del av de samtal jag förde med bl.a. president Rouhani, talmannen Larijani och utrikesminister Zarif.

Att Sverige tillhör de länder som är mest aktiva i FN:s råd för mänskliga rättigheter vad gäller situationen i Iran var väl känt.

Användandet av dödsstraff diskuterades speciellt och Sveriges avståndstagande från dödsstraffet som sådant framfördes. Narkotikarelaterad brottslighet är ett problem i Iran. En stor del av dödsstraffen utdöms för grova narkotikabrott.

Ett ökat samarbete mellan Iran och omvärlden när det gäller att bekämpa inte minst narkotikasmuggling kan vara viktigt också i detta avseende.

Restriktioner på internet och sociala media var också föremål för diskussioner. Jag argumenterade för friheten på nätet.

Vi diskuterade också ett återupptagande av en bred och djup dialog mellan Iran och EU om mänskliga rättigheter. Det är min förhoppning att det ska vara möjligt att inom kort nå en överenskommelse om detta.

Jag uppmanade också till ett konstruktivt samarbete med den särskilda rapportör för Iran som FN:s råd för de mänskliga rättigheterna tillsatt.

Självfallet kommer vi att fortsätta vårt starka engagemang för frihet och mänskliga rättigheter i Iran. Mitt besök torde ha skapat förbättrade möjligheter för detta.

Det är också min övertygelse att framsteg inte minst i de nukleära förhandlingarna med Iran, men också dialog i andra frågor, kommer att förbättra förutsättningarna för en förändring i positiv riktning av det iranska samhället.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.