Till innehåll på sidan

Utsläppsförbud av skrubbervatten i svenskt territorialvatten

Skriftlig fråga 2023/24:931 av Stina Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-22
Överlämnad
2024-05-23
Anmäld
2024-05-24
Svarsdatum
2024-05-29
Sista svarsdatum
2024-05-29
Besvarad
2024-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Det är väl känt och dokumenterat att det marina ekosystemet i Östersjön är hårt belastat, inte minst från sjöfarten. En utsläppskälla som i princip inte existerade före 2015 är utsläpp av förorenat tvättvatten från fartyg utrustade med så kallade skrubbrar. Antalet fartyg med skrubbrar ökar sedan dess stadigt. Skrubbervattnet släpper ut höga halter av giftiga ämnen från fartygens bränsleolja: svavel som bidrar till havsförsurning och näringsämnen som bidrar till övergödning.

Ett antal länder i världen har infört nationella utsläppsförbud av skrubbervatten i sina territorialvatten, och ett par svenska hamnar har redan gått före. Irland, Tyskland, Norge, Spanien och Portugal har infört ett förbud mot att släppa ut skrubbervatten i hamnar, fjordar och/eller inre vattenvägar, medan Frankrike och Belgien har ett förbud ut till 3 nautiska mil, och Lettland har ett förbud ut till 12 nautiska mil.

Danmark är nu det första nordiska land som kommer att förbjuda utsläpp från skrubbrar i sina farvatten. I mitten av april meddelade den danske miljöministern att det träffats en bred politisk överenskommelse mellan flera partier om att utsläpp av skrubbervatten från fartyg ut till 22 km från de danska kusterna kommer att förbjudas enligt lag från den 1 juli 2025.

Ett motiv till den danska regeringens initiativ är att läget är akut och att den danska havsmiljön utsätts för en oacceptabel miljöpåverkan. En rapport från den danska miljöstyrelsen påvisade att utsläpp från fartygsskrubbrar är en betydande källa till flera av de tungmetaller och tjärämnen som förorenar den marina miljön. Miljöstyrelsen räknar med att utsläppsförbudet kommer att leda till en betydande minskning av miljöfarliga ämnen i den danska havsmiljön.

Den danske miljöministern menar även att vi inte kan vänta på de olika FN-systemen eller olika arbetsgrupper i olika havssamarbeten.

Även den finländska regeringen har i sitt regeringsprogram enats om att utsläpp i havet av fartygs sköljvatten, matavfall, vatten från svavelskrubbrar och toalettavfall förbjuds på Finlands territorialvatten.

För ett par år sedan föreslog Havs- och vattenmyndigheten och Transportstyrelsen att det som ett första steg ska införas ett nationellt utsläppsförbud i svenska farvatten. Orsaken var de forskningsresultat som publicerats om den skadliga effekt som skrubbervatten har på den marina miljön. Tydliga rekommendationer har alltså kommit från berörda svenska myndigheters sida.

I Sverige tas inga initiativ till ett eget nationellt utsläppsförbud av skrubbrar, utan när infrastrukturministern talade på branschföreningen Svensk Sjöfarts årsmöte var beskedet att han har lyft frågan med kollegor i EU och med IMO. Det innebär att den svenska regeringen, till skillnad från den danska regeringen och den finländska regeringen, har valt en annan strategi. Det är högst osäkert om IMO kommer att kunna enas om ett utsläppsförbud. Processen kommer att ta mycket lång tid, med osäkert resultat. Våra nordiska grannländer, däremot, visar handlingskraft mot ett akut miljöhot mot våra marina havsmiljöer.

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

När kommer statsrådet och regeringen att besluta om ett utsläppsförbud av skrubbervatten i svenskt territorialvatten?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:931 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2023/24:931 Utsläppsförbud av skrubbervatten i svenskt territorialvatten

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:931 av Stina Larsson (C)
Utsläppsförbud av skrubbervatten i svenskt territorialvatten

Stina Larsson har frågat mig om när jag och regeringen kommer att besluta om ett utsläppsförbud av skrubbervatten i svenskt territorialvatten.

Rökgasrenare, även kallat skrubbrar, har ökat i användning sedan nya hårdare gränser för svavelutsläpp till luft infördes 2015 i specialområden (ECAs) och 2020 globalt. Majoriteten av de svenska redarna använder redan lågsvavliga bränslen som klarar gränsvärden utan att använda skrubbrar.

Inte desto mindre är utsläppen ett växande problem i svenska vatten. Östersjön är dessutom klassat som ett särskilt känsligt havsområde. Baserat på informationen från de genomförda regeringsuppdragen till Transportstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten bereder Regeringskansliet frågan om ett nationellt förbud mot utsläpp från skrubbrar till havet, i likhet med Danmark och Finland. Jag vill inte föregripa detta arbete, men hoppas snart kunna återkomma i frågan.

Jag vill dock förtydliga att ett nationellt regelverk inte är enda vägen framåt. Vi behöver fortsätta prata med våra grannländer, runt Östersjön och Nordsjön, i EU och slutligen internationellt för att få stopp på dessa utsläpp, för att få en enhetlig global reglering och en rättvis konkurrenssituation, särskilt för alla de svenska redare som redan valt dyrare lågsvavliga bränslen. Det svenska tillvägagångssättet innebär alltså att vi engagerar oss både nationellt och internationellt i frågan.

 

 

 

Stockholm den 28 maj 2024

 

 

 

Andreas Carlson

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.