Utvärdering av åldersblandad undervisning

Skriftlig fråga 2005/06:1629 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-16
Anmäld
2006-05-16
Besvarad
2006-05-24
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga 2005/06:1629 av Sten Tolgfors (m) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Utvärdering av åldersblandad undervisning

Vem bär ansvar för att det sker en utvärdering av de pedagogiska effekterna och resultaten av ålderblandad undervisning? Skolverket och Utbildningsdepartementet skyller på varandra med resultat att ingen utvärdering sker. Detta är allvarligt eftersom ålderblandad undervisning är en aktuell fråga i flera kommuner, som Laxå. Nerikes Allehanda återger den 12 maj en dialog mellan Utbildningsdepartementet och Skolverket som måste beskrivas som en politisk parodi.

Skolverket: Prata med utbildningsdepartementet eller skolministern om varför vi inte fått något uppdrag att utreda saken.

Skolministerns pressekreterare: Det är Skolverkets uppdrag.

Skolverket: Nu blir jag jätteförvånad!  Det här är ju obegripligt  Menar de att vi fått ett sådant uppdrag?

Nej, men att det ingår i det ordinarie uppdraget", säger Nerikes Allehandas journalist.

Att vi skulle ha förstått att vi ska göra det utan att de sagt att vi ska göra det? Ja, du , svarar Skolverket.

Regeringen måste nu ta initiativ för att klargöra Skolverkets uppdrag gällande utvärdering av åldersblandad undervisning.

Avser skolministern att ge Skolverket i uppdrag att utreda de pedagogiska effekterna och resultaten av ålderblandad undervisning och i så fall när?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1629 besvarad av

den 24 maj

Svar på fråga 2005/06:1629 om utvärdering av åldersblandad undervisning

Statsrådet Ibrahim Baylan

Sten Tolgfors har frågat mig om jag avser att ge Statens skolverk i uppdrag att utreda de pedagogiska effekterna och resultaten av åldersblandad undervisning och i så fall när.

Statens skolverk ska enligt sin instruktion följa upp och utvärdera skolväsendet samt genom utbildningsinspektionen granska kvaliteten i skolväsendet. Därutöver ska Skolverket ha tillsyn över bland annat kommunernas skyldighet att se till att skolpliktiga barn får föreskriven utbildning.

Den svenska skolan är mål- och resultatstyrd. Styrningen sker dels genom ett regelverk som bland annat består av skollagen (1985:1100), skolformsförordningarna, läroplanen och kursplanerna, dels genom olika system och instrument för att följa upp och kontrollera hur målen nås.

1994 års läroplan för det obligatoriska skolväsendet med mera (Lpo 94) är anpassad efter skolans mål- och resultatorienterande system. Läroplanen innebär inte någon detaljstyrning utan anger färdriktningen, ansvarsfördelningen och mål. Det är sedan skolhuvudmannen och skolan tillsammans med hemmen som ska bygga och utveckla en väl fungerande skola i läroplanens anda. Läroplanen uttrycker vissa krav som staten har på skolan, bland annat mål som skolan ska sträva efter och mål som eleven ska uppnå. Läroplanens mål uttrycks bland annat som de kunskaper eleverna ska skaffa sig i utbildningen. Skolan och skolhuvudmannen har ansvaret för att eleverna får den undervisning och det stöd de behöver för att nå målen.

Huvudmännen och skolorna har således en stor frihet och ett stort ansvar att organisera undervisningen så att eleverna ges möjligheter att uppnå utbildningens mål. Hur undervisningen praktiskt organiseras och vilka pedagogiska metoder man väljer är en fråga som de professionella i skolan ska avgöra. Det är allmänt känt att åldersblandade grupper har i vissa skolor varit en framgångsrik metod, medan man på de flesta håll föredrar homogena grupper. 

Om Skolverket i sin verksamhet skulle uppmärksamma problem med åldersblandade grupper är jag övertygad om att verket skulle slå larm. Mot denna bakgrund har jag inte för avsikt att nu föreslå regeringen att ge Skolverket ett särskilt uppdrag om att utvärdera den åldersblandade undervisningen.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.