Till innehåll på sidan

Utveckling av den nationella ordinationsdatabasen

Skriftlig fråga 2014/15:757 av Barbro Westerholm (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-08-07
Överlämnad
2015-08-07
Besvarad
2015-08-21
Sista svarsdatum
2015-08-21
Svarsdatum
2015-08-21
Anmäld
2015-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen lämnade i juni i år sin rapport om elektronisk förskrivning av läkemedel. De förordar att elektronisk förskrivning ska vara huvudregel men att andra förskrivningssätt ska kunna användas till exempel vid driftsstopp eller förskrivning till patienter som saknar svenskt personnummer.

Många av de lösningar Läkemedelsverket och Socialstyrelsen föreslagit är beroende av utvecklingen av den nationella ordinationsdatabasen (NOD). Denna utveckling har nu avstannat beroende på att regleringen kring patientinformationshanteringen måste förtydligas.

Min fråga till statsrådet Gabriel Wikström är därför:

Hur avser statsrådet och regeringen att gå vidare för att NOD ska kunna etableras?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:757 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2015/05199/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:757 av Barbro Westerholm (FP) Utveckling av den nationella ordinationsdatabasen

Barbro Westerholm har frågat mig hur regeringen avser gå vidare för att den nationella ordinationsdatabasen ska kunna etableras.

Regeringens målsättning är att förskrivare och farmaceuter ska ha tillgång till aktuella och korrekta uppgifter om patientens läkemedelsbehandling så att kvalitet och säkerhet kan säkerställas.

Två utredningar har på senare tid lämnat betänkanden som innehåller en mängd olika förslag kopplat till informationshantering inom hälso- och sjukvården. Förslagen innefattar också åtgärder som syftar till att inrätta en gemensam läkemedelslista (nationell ordinationsdatabas). Det ena betänkandet har remissbehandlats och det andra är ute på remiss till och med den 31 oktober 2015. När samtliga remissvar är sammanställda kommer regeringen att avgöra hur vi ska arbeta vidare med denna fråga.

Stockholm den 18 augusti 2015

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.