Utvecklings- och trygghetsanställningar

Skriftlig fråga 2005/06:823 av Arvidsson, Eva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-19
Anmäld
2006-01-20
Besvarad
2006-01-25
Svar anmält
2006-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 januari

Fråga 2005/06:823 av Eva Arvidsson (s) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Utvecklings- och trygghetsanställningar

I budgetpropositionen 2006 föreslås en rad åtgärder för att underlätta för funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga att få jobb. Dessa åtgärder innefattar bland annat utvecklings- och trygghetsanställningar. I samma proposition föreslås att begreppen arbetshandikapp och arbetshandikappad ersätts med funktionshinder respektive personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga. I propositionen tydliggörs också att ändringarna endast är av terminologisk art och att dessa inte innebär någon ändring i sak när det gäller vilka personer som omfattas av lagens tillämpningsområden. Vilka som omfattas av begreppen funktionshinder och personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga kan dock tolkas olika. Förordningen 2000:630 anger ett antal arbetsmarknadspolitiska program för personer med funktionshinder som medfört nedsatt arbetsförmåga men ger ingen vägledning i tolkningen. Ams har på sina interna sidor VIS angett att de grupper som kan komma i fråga för utvecklings- och trygghetsanställningar är personer med långvarig psykisk sjukdom, förståndshandikappade på särskolenivå och fysiskt rörelsehindrade. Tidigare har även personer med socialmedicinska handikapp kunnat få denna typ av stöd, till exempel personer som på grund av långvarigt missbruk har eller kan förväntas få svårigheter att få och behålla ett reguljärt arbete. Ams tolkning gör att denna grupp blir utesluten från till exempel trygghetsanställningar.

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att de grupper som av socialmedicinska skäl både har svårigheter att få och behålla ett reguljärt arbete också ska omfattas av utvecklings- och trygghetsanställningar?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:823 besvarad av

den 25 januari

Svar på fråga 2005/06:823 om utvecklings- och trygghetsanställningar

Statsrådet Hans Karlsson

Eva Arvidsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att de grupper som av socialmedicinska skäl både har svårigheter att få och behålla ett reguljärt arbete också ska innefattas av utvecklings- och trygghetsanställningar. Hon hänvisar till vad som står på Ams interna hemsida om grupper som ska komma i fråga för utvecklings- och trygghetsanställningar.

Jag vill börja med att påpeka att det som Eva Arvidsson citerar från Ams interna hemsida gäller bara trygghetsanställning. Där definierar Ams de prioriterade grupperna för insatserna på samma sätt som de prioriterade grupperna för Samhall, nämligen personer med psykiska eller intellektuella funktionshinder samt personer med rörelsehinder som har ytterligare en funktionsnedsättning.

Att man anger dessa målgrupper som prioriterade ska inte innebära att man utestänger dem med socialmedicinska funktionshinder från insatserna. Ovannämnda grupper har varit prioriterade för Samhall sedan verksamheten skapades för 25 år sedan. Dessutom finns det i dag en insats där personer med socialmedicinska funktionshinder är absolut prioriterade, nämligen skyddat arbete hos offentlig arbetsgivare (OSA). Mer än 60 % av deltagarna i OSA har ett socialmedicinskt funktionshinder. Medel är avsatta för 6 000 anställningar inom OSA varje år.

Jag anser det därför inte nödvändigt att vidta några åtgärder med anledning av frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.