Till innehåll på sidan

Utvisning av kristna irakier och återvändandeavtalet

Skriftlig fråga 2008/09:1181 av Ludvigsson, Anne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-08-27
Anmäld
2009-09-03
Besvarad
2009-09-10
Svar anmält
2009-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 augusti

Fråga

2008/09:1181 Utvisning av kristna irakier och återvändandeavtalet

av Anne Ludvigsson (s)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Kristna kyrkor bombas, kristna förföljs, trakasseras och dödas i dagens Irak.

Trots detta har Sverige beslutat utvisa ett stort antal människor till landet.

Kristna irakier tvingas återvända till ett land som innebär en uppenbar risk för förnedrande behandling och risk för liv och lem. Många uttrycker det som en etnisk rensning.

Alla har vi minnen av den etniska rensningen av muslimer i Bosnien. Sverige får inte se bort från det som nu sker i Irak.

Det är uppenbart att Irak inte kan uppehålla det återvändandeavtal som Sverige upprättat med Irak angående skydd av återvändande. Dessutom verkar det finnas olika tolkningar av avtalet från svensk och irakisk sida vad gäller frivilligheten i återvändandet.

Avtal innebär att båda parter uppfyller innehållet och eftersom detta uppenbarligen inte sker kan enligt min mening avtalet inte gälla och därmed föreligger verkställighetshinder vad gäller utvisningar till Irak.

Jag vill fråga statsrådet Tobias Billström om han anser att avtalet gäller när inte båda parter kan uppfylla innehållet i avtalet, och om han avser att vidta någon åtgärd i sammanhanget.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1181 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 10 september

Svar på fråga

2008/09:1181 Utvisning av kristna irakier och återvändandeavtalet

Statsrådet Tobias Billström

Anne Ludvigsson har frågat mig om jag anser att samförståndsavtalet med Irak av den 18 februari 2008 gäller när inte båda parter kan uppfylla innehållet i avtalet och om jag avser att vidta någon åtgärd i sammanhanget.

Jag vill inledningsvis framhålla att jag delar Anne Ludvigssons oro över den svåra situation som råder i Irak. Trots att säkerhetsläget generellt har förbättrats i Irak är situationen fortsatt svår på flera håll och våldsdåd och förföljelse förekommer. Våldet drabbar medlemmar ur alla etniska och religiösa grupper, men minoriteter – till exempel kristna – är ofta särskilt utsatta.

De irakier som söker asyl i Sverige och som bedöms ha behov av skydd ska beviljas uppehållstillstånd i enlighet med utlänningslagen. De irakier som inte bedöms ha några skäl att beviljas uppehållstillstånd ska emellertid återvända till hemlandet. I syfte att lägga grunden för ett välordnat återvändande har därför ett samförståndsavtal ingåtts mellan Sverige och Irak.

Samförståndsavtalet undertecknades och trädde i kraft den 18 februari 2008. Avtalet tillämpas sedan dess och samarbetet mellan svenska och irakiska myndigheter fungerar väl. Var och en av parterna till avtalet har rätt att när som helst säga upp avtalet genom att skriftligen meddela den andra parten. En uppsägning av avtalet har inte varit aktuell för regeringen.

Mot denna bakgrund har jag inte för avsikt att vidta någon åtgärd med anledning av Anne Ludvigssons fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.