Utvisning av radikala islamister

Skriftlig fråga 2020/21:1424 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-22
Överlämnad
2021-01-23
Anmäld
2021-01-26
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Hösten 2019 beslutade regeringen om utvisning av sex radikala islamister vars aktiviteter utgjorde och fortfarande utgör hot mot rikets säkerhet. Migrationsverket bedömde att utvisningarna inte kunde verkställas eftersom det ansågs föreligga risk för tortyr och förföljelse i hemländerna. Inrikesminister Damberg uttryckte då att regeringen arbetade aktivt för att undanröja hindren mot utvisningarna.

Än i dag är dessa radikala islamister kvar i Sverige och kan röra sig fritt och bland annat flytta inom landet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

När kommer dessa radikala islamister, som hotar säkerheten i Sverige, att utvisas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1424 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju202 1/00273 Ju2021/ 00290 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1405 av Marléne Lund Kopparklint (M) Utvisning av utländska medborgare som utgör ett

Säkerhetshot och svar på fråga 2020/21:1424 av Boriana Åberg (M) Utvisning av radikala islamister

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag avser att verka för att fler utländska medborgare som utgör säkerhetshot utvisas. Därtill har Boriana Åberg frågat mig när utvisningarna av de radikala islamister som beslutades hösten 2019 och som hotar säkerheten i Sverige kommer att verkställas.

Det är av yttersta vikt att Säkerhetspolisen lokaliserar personer i vårt land som utgör ett säkerhetshot och att dessa utvisas samt att besluten – när det är möjligt – också verkställs. Regeringen arbetar nu med att undanröja de verkställighetshinder som finns i de utvisningsärenden som beslutades förra hösten. Under tiden har de utvisade personerna inte möjlighet att arbeta i Sverige och eftersom de har anmälningsplikt är deras rörelsefrihet dessutom kraftigt begränsad.

Inom Regeringskansliet bereds dessutom ett förslag till en ny lag som ska ersätta lagen om särskild utlänningskontroll. I den utredning som ligger till grund för arbetet, Ett effektivare regelverk för utlänningsärenden med säkerhetsaspekter (SOU 2020:16), föreslås bland annat att en utlänning ska kunna utvisas om han eller hon kan antas komma att göra sig skyldig till en gärning som är belagd med straff enligt den nya terroristbrottslag som en annan utredning förslagit. Kravet för att utvisa någon på denna grund är lägre än enligt den nuvarande lagen. Utredningen föreslår också bland annat utökade möjligheter att använda tvångsmedel för att få större kontroll över dessa personer och skärpta straff för överträdelser av beslutad anmälningsskyldighet.

Jag kommer även fortsättningsvis följa den här frågan noggrant.

Stockholm den 3 februari 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.