Till innehåll på sidan

Utvisningar av kriminella utländska medborgare

Skriftlig fråga 2020/21:3350 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-15
Överlämnad
2021-07-15
Besvarad
2021-07-29
Sista svarsdatum
2021-07-29
Svarsdatum
2021-07-29
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Samnytt rapporterar om att en livsstilskriminell man med somaliskt ursprung men född och uppvuxen i Finland nu utvisas till Somalia. Mannens kriminella leverne och det hot han utgör väger tyngre än hans familjeband till Finland, konstaterar högsta förvaltningsdomstolen.

Mannen föddes i Finland 1993, och vid fyra års ålder gavs han permanent uppehållstillstånd. Hans föräldrar ansökte dock aldrig om medborgarskap för sin son, och i befolkningsinformationssystemet står hans modersmål registrerat som somaliska. I dag har han två barn som båda är finska medborgare, uppger Helsingin Sanomat.

Mannen inledde sin kriminella bana redan som barn och dömdes som minderårig för bland annat elva rån, stöld och misshandel. I vuxen ålder fortsatte han på den inslagna banan – på meritlistan återfinns bland annat rån, övergrepp, olagliga hot, betalningsbedrägerier, narkotikabrott och grovt rattfylleri.

Av den högsta förvaltningsdomstolens handlingar framgår att mannen i vuxen ålder främst försörjts med bidrag och brott. Mellan 2010 och 2018 drog han på sig totalt tio fängelsestraff, varav det hårdaste var ett och ett halvt år. Under samma period dömdes han även till sammanlagt åtta bötesstraff.

På grund av mannens oförmåga att anpassa sig till finländska lagar föreslog polisen i augusti 2017 att han skulle deporteras till Somalia. Det finska migrationsverket godkände begäran. Vid tiden för migrationsverkets beslut var mannen misstänkt för två fall av misshandel, olaga hot, betalningsmedelsbedrägeri, två stölder, grovt betalningsmedelsbedrägeri, identitetsstöld och stöld av motordrivet fortskaffningsmedel.

Nu har även Finlands högsta förvaltningsdomstol (HFV) lämnat bifall till utvisningen, detta efter en överklagan där somaliern via sitt ombud argumenterade att han är född och har bott hela sitt liv i Finland och därför bör likställas med en finsk medborgare. Han har dessutom aldrig besökt Somalia och saknar stödnätverk och bekanta i landet.

Brottens kontinuitet, kvantitet och kvalitet visar bristande anpassning till det finska samhället, slår högsta förvaltningsdomstolen fast. Vidare konstateras: Han har upprepade gånger med sitt beteende visat sig vara en fara för andras säkerhet. Därmed anses argumenten för utvisning väga tyngre än argumenten mot.

Domstolen bedömer att det inte finns några hinder att utvisa mannen till Somalia, även om säkerhetssituationen i landet är instabil. Utvisningen strider heller inte mot proportionalitetsprincipen eller fördraget om mänskliga rättigheter, skriver HFV.

I Sverige utvisas alltför sällan utländska medborgare som dessutom begått grova brott som mord eller våldtäkter. I stället finns åtskilliga exempel där man belönat de kriminella genom att ge dem svenska medborgaskap under tiden de avtjänar sina straff i svenska fängelser.

Jag vill med anledning av Finlands agerande fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några lagändringsåtgärder för att tillse att Sverige i högre grad utvisar kriminella utländska medborgare även om de, som i fallet i Finland, inte har någon större anknytning till sina hemländer?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3350 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/02737 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3350 av Björn Söder (SD)
Utvisningar av kriminella utländska medborgare

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några lagändringsåtgärder för att tillse att Sverige i högre grad utvisar kriminella medborgare även om de inte har någon större anknytning till sina hemländer.

Så sent som den 30 juni presenterade utredningen om utvisning på grund av brott sitt betänkande Utvisning på grund av brott – ett skärpt regelverk. I betänkandet föreslås en rad lagändringar som syftar till att fler personer än i dag ska kunna utvisas på grund av brott.

Utredningen föreslår bland annat att straffvärdegränsen sänks från tolv till sex månaders fängelse. Brott av viss karaktär ska kunna leda till utvisning även vid straffvärden som är lägre än så, främst när brottet har inneburit ett angrepp mot någons liv, hälsa, frihet eller frid eller när det annars utgjort en påtaglig integritetskränkning.

Utredningen föreslår också att det ska ställas högre krav på etablering i det svenska samhället, till exempel genom arbete, studier och kunskaper i det svenska språket, för att en brottsdömd person ska kunna undgå utvisning. I betänkandet föreslås även att återreseförbuden ska bli längre, särskilt när det är fråga om allvarlig brottslighet.

Vidare föreslås att det införs en skyddsregel mot att återkalla ett uppehållstillstånd för personer som utsatts för allvarlig kränkning, till exempel hedersrelaterad brottslighet, i det förhållande som ligger till grund för uppehållstillståndet.

De förslag som utredningen presenterat beräknas av utredaren kunna innebära en cirka 30-procentig ökning av antalet beslut om utvisning på grund av brott.

Betänkandet har remitterats och remissvaren kommer vara en del av den fortsatta beredningen. Utredningen föreslår att lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2023.

Stockholm den 29 juli 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.